Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 18  /  18 - Luik-Bastenaken-Luik
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Iljo Keisse voor Vlaamse vuurdoop als ploegleider: "Voor autorijden heb ik meeste stress"

 vr 24 februari 2023 10:41
Keisse
Iljo Keisse werkte vorig jaar nog de Omloop af als renner.

9 keer heeft Iljo Keisse Omloop Het Nieuwsblad gereden, maar een 10e keer komt er niet. Dit jaar volgt Keisse de koers als ploegleider bij Soudal-Quick Step. "Hij is een mix van Tom Steels en Wilfried Peeters."

Zoals elk jaar is Iljo Keisse erbij voor de verkenning van het parcours van de Omloop. Maar de fiets heeft hij deze keer achterwege gelaten. Keisse kruipt sinds dit jaar achter het stuur.

"Ik ben even onrustig als toen ik renner was. Je voelt de nervositeit opbouwen, als ploegleider is dit niet anders. Zo'n verkenning is altijd een speciale dag. De koers in Vlaanderen zorgt altijd voor een andere beleving."

 

Keisse zat al in de auto in de Spaanse openingskoersen en de Ronde van de Algarve. "Daar heb ik nog het meeste stress voor: het autorijden. Die koersen die ik nu al gedaan heb, verliepen collegiaal, op mooie wegen."

"Maar in Vlaanderen zal dat anders zijn. De belangen zijn veel groter, de stress ook. Plus, er staan veel toeschouwers langs de kant. Daar heb ik zenuwen voor."

Keisse heeft het ploegleiderschap misschien een beetje onderschat. "Er komt meer bij kijken dan ik had verwacht. Als renner is het 5 uur koersen, daarna massage en wat eten en ten slotte naar bed. Als ploegleider heb je ook 5 uur koers, maar daarvoor heb je ook nog 3 uur werk en erna 4 uur. Als renner zie je niet wat er allemaal achter de schermen gebeurt."

Iljo kan heel empathisch zijn. Als het wat minder gaat, zal hij niet het kapmes bovenhalen maar een luisterend oor aanbieden.

Tim Declercq

Lampaert, Declercq en Peeters in koor: "Hij heeft het"

Iljo Keisse kent de koers door en door, maar toch heeft ook hij nog heel wat te leren over het ploegleiderschap, zo geeft hij zelf toe. "We moeten ervoor zorgen dat onze leerschool zo goed mogelijk is", zegt collega Wilfried Peeters. "Anders kloten we onszelf."

"Iljo kent de kneepjes van het vak en staat bovendien dicht bij de renners. Die info moet hij dan naar ons doorbriefen."

Dat laatste heeft ook een nadeel, merkte Tim Declercq al. "Die overgang van renner naar ploegleider is niet gemakkelijk. Dat merkte je op stage, toen hij er wat tussen viel."

"Maar hij heeft het goed opgepikt, in de Algarve was ik aangenaam verrast. Ik denk dat hij een mix is van Tom (Steels) en Fitte (Peeters)."

"Bovendien kan Iljo heel empathisch zijn. Als het iets minder gaat, zal hij niet het kapmes bovenhalen maar een luisterend oor aanbieden. Hij durft de grote kampioenen ook aan te pakken."

 

"Hij heeft alles om het te maken", zegt Yves Lampaert. "Iljo was een lepe coureur, hé. Dat zijn de beste ploegleiders. Een goeie ploegleider kan er met een tactische zet voor zorgen dat je de koers wint. Iljo heeft dat in hem."

Gerelateerd: