Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
38
3
2
1
0
4
4
2
Union
35
3
0
3
0
3
6
3
Club Brugge
33
3
2
0
1
7
2
4
KRC Genk
31
3
2
0
1
3
1
5
Cercle Brugge
29
3
1
0
2
5
4
6
Antwerp
26
3
0
3
0
0
5
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
6
2
2
0
0
3
1
2
Union
0
1
0
1
0
2
3
3
Club Brugge
6
2
2
0
0
6
1
4
KRC Genk
4
2
1
0
1
2
1
5
Cercle Brugge
1
1
0
0
1
1
1
6
Antwerp
0
1
0
1
0
0
1
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
0
1
0
1
0
1
3
2
Union
0
2
0
2
0
1
3
3
Club Brugge
1
1
0
0
1
1
1
4
KRC Genk
3
1
1
0
0
1
0
5
Cercle Brugge
4
2
1
0
1
4
3
6
Antwerp
0
2
0
2
0
0
4

Smaakmaker Thibo Somers geeft unieke inkijk in succes Cercle: "Er wordt al eens stevig op de muur geklopt"

 di 21 februari 2023 08:41
Thibo Somers
Thibo Somers

Miron Muslic, de architect die wel voor een renaissance van Jan Breydel zorgde. Hét bewijs van de stevige opmars van zijn Cercle Brugge: de dominante vertoning in de derby tegen Club Brugge dit weekend. "Hij is enorm passioneel en eist dat ook van zijn spelers", vertelde man van de match Thibo Somers aan de tafel van Extra Time.

Sinds Miron Muslic overgenomen heeft bij Cercle Brugge toont het zich in de resultaten de derde beste ploeg van het land.

 

De filosofie van het fysieke voetbal lijkt identiek met die van zijn voorganger Thalhammer, alleen de persoon die het nu predikt, is anders. "Er zit meer vuur en geestdrift in Muslic", prijst ook de tafel van Extra Time de coach van Cercle.


"Je zag dat al vanaf zijn eerste optreden als hoofdcoach", kadert Filip Joos. "Hij moest tegen Genk eens een wedstrijd overnemen van zijn voormalige T1. Meteen zag je dat hij identiteit in zijn ploeg geslepen had. Dat is zeer knap voor een trainer."

In de WK-onderbreking hebben we bijvoorbeeld slechts 1 week "rust" gekregen. Natuurlijk moesten we dan ook wel om de twee dagen gaan lopen. 

Thibo Somers

"Het is iemand met het hart op de juiste plaats, die constant met voetbal bezig is", vertelt Cercle-smaakmaker Thibo Somers over zijn coach. "Zijn familie leeft nog in Oostenrijk, waardoor hij hier nog veel alleen is. Maar zich vervelen doet hij niet: hij is constant met voetbal bezig en kijkt enorm veel wedstrijden."


"Die passie eist hij duidelijk ook van zijn spelers. Zo durft hij tijdens zijn besprekingen wel eens stevig op de muur te kloppen. Om ons te motiveren en ons te wijzen op onze plichten."

Een van die plichten is het vele loopwerk dat Muslic van zijn spelers verwacht. Dat Cercle in alle lijstjes met fysieke parameters bovenaan staat in Europa, is inmiddels ook geen geheim meer. 

 

Een verdienste die op het trainingsveld mogelijk gemaakt is. "We doen inderdaad heel wat meters op een gemiddelde trainingssessie. Vooral vormen op kleine ruimtes, maar met veel intensiteit."

 

"In de WK-onderbreking hebben we bijvoorbeeld slechts 1 week "rust" gekregen. Natuurlijk moesten we dan ook wel om de twee dagen gaan lopen. Gelukkig hebben we ook een goede medische staf", knipoogt de aanvaller.

Het werk van twee man

Toch valt het sportieve succes van Cercle niet enkel te reduceren tot Sturm und Drang op het veld alleen. Ook aan de bal is er een reconversie te zien onder de Bosnische trainer.


"Ik hoorde dat de spelers onder Thalhammer bij balrecuperatie het leer direct diep moesten sturen. Een flankwissel was bijvoorbeeld uit den boze", vetelt Franky Vanderelst. "Nu zie je toch dat er vanuit het middenveld veel meer gevoetbald wordt."


"We hebben het systeem onder Muslic ook wat veranderd", geeft Somers een inkijk in hun wedstrijdplan. "We spelen nu met een targetman, die de bal moet bijhouden om nadien de lopende mensen rondom hem vrij te spelen."

Die targetman is Somers zelf. De diepe spits van Cercle Brugge was met een goal en een assist van goudwaarde tegen Club Brugge. Daarnaast toonde hij zich met zijn onuitputtelijke stoorwerk ook een ware gesel voor de defensie van de landskampioen.


"Hij deed op een gegeven moment het werk van twee man", zag ook Gert Verheyen na zijn analyse (bekijk hieronder) over Somers. 

 

"Het kwartier voor zijn wissel stapelde hij de uitstekende acties op. Toen dacht iedereen: "dit is niet meer normaal". Daarom oogstte hij ook vanuit alle hoeken heel wat lof na de derby."

 

Eenmaal Somers op de bank plaatsgenomen had, kwam ook Muslic naar hem toe. Geen vuist op de muur, wel een kus op zijn voorhoofd. Ook hij had gezien dat Somers tussen de lijnen de verpersoonlijking van zijn voetbalfilosofie geworden is.

Gerelateerd: