Ga naar de inhoud

Canadese verrassing Laurence St. Germain troeft Mikaela Shiffrin af op WK slalom

 za 18 februari 2023 14:37
" "
Op haar 28e zorgt de Canadese Laurence St. Germain voor dé verrassing in de Franse Alpen: het is haar eerste mondiale zege.

Ze had nog nooit op een podium gestaan van een Wereldbeker of een WK, maar de 28-jarige Canadese Laurence St. Germain heeft vanmiddag wel de slalom gewonnen op het WK in de Franse Alpen. Ze hield de Amerikaanse topfavoriete Mikaela Shiffrin ruim een halve seconde achter zich, de Duitse Lena Dürr pakte het brons.

Shiffrin was de te kloppen vrouw, ze won dit jaar 5 wereldbekers op de reuzenslalom en 5 wereldbekers op de slalom. Enkele dagen geleden pakte ze ook het WK-goud op die eerste discipline, maar op haar laatste event in Méribel kwam ze net tekort.

Na de eerste run lag ze nochtans in polepositie: ze was 19 honderdsten sneller dan de Zwitserse Wendy Holdener en 61 honderdsten beter dan St. Germain. De omstandigheden waren iets anders bij de 2e run, gaf Shiffrin al aan.

De Canadese skiede de run van haar leven en moest enkel nog de Amerikaanse vrezen. Die maakte iets te veel foutjes en was trager in het boven- en onderstuk.

Shiffrin had haar 5e slalom-WK kunnen winnen en had de eerste kunnen zijn sinds de Italiaanse Deborah Compagnoni in 1997 om de dubbel reuzenslalom/slalom te pakken.

Toch kon Shiffrin ook lachen met het zilver. Met haar goud op de reuzenslalom en eveneens zilver op de Super G zijn haar wereldkampioenschappen geslaagd. In de eerste WK-wedstrijd stak ze een hand uit naar combinégoud, maar miste ze op het eind een poortje. Het zal haar worst wezen: de nachtmerrie van Peking 2022, waarin ze als grote favoriete geen enkele medaille haalde, is doorgespoeld.

Van Puyvelde out na 1e run, Vanreusel in 2e

Kim Vanreusel mocht als 41e na de eerste run de 2e aanvatten (weggelegd voor de top 60). In de 2e manche gaf onze landgenote op. Naya Van Puyvelde was na de 63e plaats in de 1e run uitgeschakeld.

Mikaela Shiffrin.

Bekijk de winnende run van St. Germain:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
wk alpineskiën
  mannen vrouwen gemengd
afdaling Odermatt Flury  
combiné Pinturault Brignone  
parallel reuzenslalom Schmid Tviberg  
reuzenslalom Odermatt Shiffrin  
slalom Kristoffersen St. Germain  
super-G Crawford Bassino  
team parallel     VS