Ga naar de inhoud

Na een jaar opnieuw prijs: Tim Wellens bedwingt steile muur in Ruta del Sol

 vr 17 februari 2023 14:58
Tim Wellens kwam met een grote glimlach over de streep.

Tim Wellens (UAE Team Emirates) heeft de derde rit in de Ruta del Sol gewonnen. Op de steile aankomst reed hij op overtuigende wijze al zijn concurrenten in de kopgroep uit het wiel. Laurenz Rex (Intermarché - Circus -Wanty) werd vijfde. Het was bijna dag op dag een jaar geleden dat Wellens een wedstrijd gewonnen had. Tadej Pogacar blijft leider.

Al vroeg in de derde rit ontrolde zich het perfecte scenario voor Tadej Pogacar. Een kopgroep, waarin alle grote teams vertegenwoordigd waren, reed weg. Onder meer Gorka Izagirre, Hugo Houle, Pierre Latour, Connor Swift, Dries De Bondt, Laurenz Rex en José Manuel Diaz.

 

Pogacar zelf stuurde Tim Wellens mee. Het peloton liet begaan en zo groeide de voorsprong van de vluchters tot vijf minuten.

 

In het peloton was het vooral opletten voor waaiervorming. Movistar en Bahrain Victorious probeerden te profiteren van de stevige wind onderweg om alles uit elkaar te trekken, maar uiteindelijk zonder succes. 

 

In de kopgroep van 21 renners groeide het besef dat ze voor de winst reden. Dries De Bondt probeerde weg te raken, maar had geen bondgenoot aan de stevige wind. Ook een tweede poging samen met Rex was zonder succes.

 

De beslissing viel op de steile slotklim. Tim Wellens pakte uit met een perfect getimede en indrukwekkende versnelling. Niemand die zelfs maar de indruk gaf mee te kunnen. Wellens soleerde naar de zege en kwam 14 seconden voor Pierre Latour over de finish. 

 

Laurenz Rex, die zijn versnelling net voor Wellens had ingezet, eindigde uiteindelijk op de vijfde plaats. In het peloton was Pogacar opnieuw de sterkste. Hij blijft leider.

 

De zege deed Wellens zichtbaar deugd. Zijn laatste overwinning was al geleden van 19 februari 2022 in de tweede etappe van de Tour des Alpes Maritimes.

Tim Wellens: "Blij dat ik mijn kans kon grijpen"

Tim Wellens reageerde bijzonder tevreden na zijn dagzege. "Het was een perfecte dag voor mij vandaag en voor het team is het een perfecte week." 

 

"Ik ben heel dankbaar dat ik vandaag mijn kans kon grijpen. Ik moest niets doen in de kopgroep omdat Pogacar de leider is. Dus eigenlijk was het best relax voor mij." 

 

"De aankomst kende is ik nog van vorig jaar en ik voelde me goed. Het is ook makkelijker om in de ploeg van de beste renner te rijden. En de volgende dagen krijgen we opnieuw kansen als ploeg."

Uitslag rit 3    
1. Tim Wellens  161km in 3u47'12  
2. Pierre Latour (Fra) op 14"  
3. Samuele Battistella (Ita) 15"  
4. Connor Swift (Gr-B) 15"  
5. Laurenz Rex 15"  
6. Davide Bais (Ita) 18"  
7. Edoardo Zambanini (Ita) 18"  
8. Cyril Barthe (Fra) 26"  
9. Erik Fetter (Hon) 28"  
10. Gorka Izagirre (Spa) 28"  
  Stand na rit 3  
1. Tadej Pogacar (Svn) 12u35'57"
2. Santiago Buitrago (Col) op 48"
3. Mikel Landa (Spa) 52"
4. Carlos Rodriguez (Spa) z.t.
5. Enric Mas (Spa) 1'47"
6. Tao Geoghegan Hart (GBr) 2'12"
7. Gorka Izaguire (Spa) 2'21"
8. Damiano Caruso (Ita) 2'22"
9. Tim Wellens (Bel) 2'26"
10. José Manuel Diaz (Spa) 2'52"
  Ruta del Sol
        winnaar leider
15/02 rit 1 Puente de Genave - Santiago de la Espada 179 km Pogacar Pogacar
16/02 rit 2 Diezma - Alcala la Real 156 km Pogacar Pogacar
17/02 rit 3 Alcala de Guadaira - Alcala de los Gazules 161 km Wellens Pogacar
18/02 rit 4 Olvera - Iznajar 165 km Pogacar Pogacar
19/02 rit 5 Otura - Alhaurin de la Torre 184 km Fraile Pogacar