Ga naar de inhoud

Toon Aerts: "Binnenkort moeten we naar Zwitserland, hopelijk voor een mildere straf"

 zo 12 februari 2023 15:55
Toon Aerts
Toon Aerts woont de Krawatencross in Lille bij.

Toon Aerts (29) staat nu bijna een jaar aan de kant. Als het van de Internationale Wielerunie UCI afhangt, blijft de crosser nog een jaar werkloos, maar daar legt hij zich niet neer. "We zijn in beroep gegaan bij de UCI", laat hij weten.

Vorig jaar won Toon Aerts in Lille, dit jaar moest hij werkloos toekijken. De 29-jarige crosser staat aan de kant na een positieve test op de verboden substantie letrozole metabolite.


"Een week na mijn overwinning in Lille belden ze me", herinnert Aerts zich. "Een jaar later zijn we nog altijd op zoek hoe die substantie in mijn urine terecht is gekomen. Het duurt allemaal heel lang."


De Internationale Wielerunie UCI heeft Aerts een schorsing van 2 jaar voorgesteld. 

 

Aerts: "Dat vonden we overdreven. Daarom zijn we nu ook in beroep gegaan bij de UCI."

 

"Binnenkort moeten we naar Zwitserland. Dan zullen we weten of de uitspraak milder zal zijn. Daar hoop ik echt op."

 

(lees voort onder de video)

Sportleerkracht en persoonlijke sponsor

Ondertussen gaat het leven voort. Toon Aerts vult zijn dagen met een job als leerkracht lichamelijke opvoeding. "Tot de kerstperiode ben ik volop blijven trainen. Nu geef ik 16 uur per week les."


"Voor en na probeer ik wat te sporten. 's Woensdags heb ik vrij om mijn duurtrainingen te rijden. Vanaf de zomer zal ik me weer volop op mijn comeback richten."

Voor die comeback kan Aerts rekenen op de steun van een Japanse bandenfabrikant. "We hadden altijd al een goeie band", knipoogt hij. "Ze staan in voor mijn wieleroutfit en ze steunen me voor de stages die ik nog zal inlassen."

Aerts stond in Lille tussen het publiek. "Ik loop hier wat verloren, maar ik vind het leuk om er weer tussen te staan. De toeschouwers zijn allemaal positief. Ze missen me", lacht hij.

Ook renners hoort Aerts nog regelmatig. "Lars van der Haar hoor ik vaak, net als Vincent Baestaens en Quinten Hermans."

Lars van der Haar hoor ik vaak, net als Vincent Baestaens en Quinten Hermans.

Toon Aerts
Gerelateerd: