Ga naar de inhoud

Onze commentatoren leggen het WK neer: "Van der Poel maakt seizoen goed, maar publiek was grootste winnaar"

 ma 6 februari 2023 06:25
" "
Ruben Van Gucht (l) en Paul Herygers (r).

Mathieu van der Poel als grootse winnaar, maar het publiek als grootste winnaar. Onze commentatoren Ruben Van Gucht en Paul Herygers blikken vol aanzien terug op het WK veldrijden in Hoogerheide. Zo zag het duo Mathieu van der Poel in 1 uur en 7 minuten tijd alle vraagtekens van tafel vegen. "Hij heeft hier zijn seizoen een dikke laag glans gegeven", klinkt het.

"Publiek als grootste winnaar"

De mensenzee in Hoogerheide sprak boekdelen. Het veldrijden leeft (op).

 

"De cross heeft al moeilijke tijden meegemaakt", legt commentator Paul Herygers uit. "Het publiek liet het de voorbije jaren soms afweten, maar heeft vandaag bewezen dat het veldrijden nog steeds hot is."

 

"We hebben in Hoogerheide mogen aanschouwen dat de sport niets heeft moeten inboeten aan populariteit in vergelijking met de meest glorierijke tijden."

 

Kwantitatief, maar ook zeker kwalitatief. "Ik heb geen enkele deugniet of stouterik gezien in de mensenmassa."

 

"Je zou de organisatie en elke supporter eigenlijk een pluim moeten geven. Zij waren dit weekend de grootste winnaar."

"Van der Poel als grootse winnaar"

Het publiek werd in de slotwedstrijd van de elite mannen nog verwend met het langverwachte duel tussen tenoren Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

 

"Een groots moment. Het titanenduel stond in de sterren geschreven, de ultieme eindsprint eveneens. Een mooie climax voor het WK", zag ook Paul Herygers.

 

Van Aert liet zich in die spurt - net zoals in de Ronde van Vlaanderen - wel opnieuw verrassen door de explosieve aanzet van zijn Nederlandse concurrent.

 

Het riep ook bij onze commentatoren heel wat "waarom"-vragen op.

  • "Waarom zo lang wachten om te beginnen met sprinten?"
  • "Waarom Van der Poel zelf laten aanzetten, zoals in De Ronde?"
  • "Waarom die laatste ronde zelf niet loeizwaar maken?"

 

"We hebben pas na de finish antwoord gehad op die vragen. Hij zat namelijk ronden lang à bloc. Van der Poel is vandaag gewoon de terechte wereldkampioen."

Dit ene uur heeft een mooie laag glans aan Van der Poel zijn seizoen gegeven.

Paul Herygers

Een deugddoende triomf voor Van der Poel, die dit crossseizoen - vaker dan hem lief was - zijn meerdere moest erkennen in Van Aert.

 

"Het voorspel was zonder twijfel voor onze landgenoot. Dit seizoen stond bol van de Van Aert-festijnen. Hij heeft zich heel vaak de beste crosser van de twee getoond. Dat hadden we de laatste jaren toch niet vaak gezien."

 

"Waar de Nederlander veelal de vinnigste en flukse veldrijder was, domineerde Van Aert dit seizoen de cross. Van der Poel werd pijn gedaan en bij momenten soms zelfs wat vernederd."

 

Het is een cliché in het veldrijden, maar de rekening van de crossers wordt na het WK gemaakt. "Inderdaad, en we moeten na deze WK-overwinning opnieuw concluderen dat Van der Poel een geweldig seizoen gedraaid heeft", oordeelt ook Herygers.

 

"Dit ene uur heeft een mooie laag glans aan Van der Poel zijn seizoen gegeven. Het seizoen van Van Aert haalde al een dikke vette 9 als eindscore, nu heeft ook de Nederlander die grote onderscheiding beet."

Nummer vijf voor Van der Poel.

"Te magere Belgische oogst"

Het eindrapport van de Belgen scoort iets minder goed. Met 5 individuele medailles bleven de Belgen toch wat onder de verwachtingen op het WK in Hoogerheide.

 

Toch bleef bondscoach Sven Vanthourenhout zijn immer positieve zelve. "Het is een zalver. Dat siert hem, maar hij mocht gerust wat kritischer zijn. De oogst op dit WK is - voor een crossland als België - nu eenmaal aan de magere kant."

 

"We moeten hoger mikken en dat zal ongetwijfeld ook gebeuren bij de bond. We moeten dit analyseren en opnieuw vol aan het werk gaan voor de toekomst."

Toch is er één Belg in het bijzonder die zich dit weekend wél vol in de kijker reed. Gerben Kuypers was het witte konijn uit de hoed van bondscoach Sven Vanthourenhout en stelde met een zesde plaats allerminst teleur.

 

"Dit seizoen kende een droomscenario voor Kuypers", weet ook Herygers. "Het is de revelatie van het seizoen. Hij had enkele maanden geleden nog maar net zijn reguliere job opgegeven om wielrenner te worden, of hij won al zijn eerste cross in Essen."

 

"Ik vond dat initieel een gewaagde keuze, maar de naam Kuypers begint meer en meer te weerklinken." Op het WK volgde de kers op de taart.

Gerben Kuypers reed zelfs lang als derde rond in Hoogerheide

Vandegoor: "Tactisch uitgekookt van Van der Poel, fysiek en mentaal de winnaar"

Radiocommentator Christoph Vandegoor blikte vanochtend in De Ochtend terug op de wereldtitelstrijd. "Dat Van Aert zei dat hij in het eerste half uur enorm had afgezien om in het wiel van Van der Poel te blijven, verklaart waarom Van Aert in de 2e koershelft en vooral in de laatste ronde niets meer heeft kunnen forceren."

"Ik zeg altijd: "Het is heel makkelijk om vanaf de zijlijn de juiste tactiek te dicteren, maar je moet het ook altijd kunnen." Dat bleek niet echt het geval. Van Aert ondernam niets meer in de finale, Van der Poel evenmin."

"Sterker nog, Van der Poel drong Van Aert de kop op. Hij liet die laatste ronde volledig aan hem over. Dat bracht Van Aert in de war, zei die achteraf, waardoor hij vergat een goede sprint te rijden. Tactisch is dat dus zeer uitgekookt van de Nederlander."

"In de sprint zelf laat Van Aert zich verrassen door de startsnelheid van Van der Poel. Die is enorm krachtig in de eerste meters. Hij weet dat, want hij heeft hetzelfde meegemaakt in de sprint van de corona-Ronde in 2020. Gisteren is hetzelfde gebeurd."

"De winnaar van de groene trui in de Tour en de winnaar op de Champs-Elysées gevloerd in de sprint... Dat is wel iets. Tijdens de cross leek Van der Poel al te winnen op punten, maar uiteindelijk bleek hij ook de koelbloedigste, die het spel niet alleen fysiek, maar ook mentaal heeft gewonnen."

Beluister hieronder de hele WK-analyse van Vandegoor:

Gerelateerd: