Ga naar de inhoud

Thibau Nys topfavoriet bij de beloften: "Maar ik kan het nog altijd verkloten"

 do 2 februari 2023 18:51

3 jaar na zijn wereldtitel bij de junioren in Dübendorf wil Thibau Nys opnieuw wereldkampioen worden, nu bij de beloften. "Ik heb niets aan het toeval overgelaten."

Thibau Nys nam dit seizoen bij de beloften aan 4 Wereldbekercrossen deel en hij won ze alle 4. Zijn schouders zijn sterk genoeg om de rol van favoriet te dragen, maar hij waarschuwt wel: "Het ziet er mooi uit, maar het is geen garantie. Het moet maar 1 keer mislopen om het hier te verkloten."

 

Nys geeft toe dat hij op de kampioenschappen altijd wat meer kan. "Ik heb eigenlijk nog nooit gefaald, al besef ik ook dat de kans dat ik toch eens teleurstel steeds dichterbij komt. Dat zou zaterdag wel eens kunnen zijn."

 

"Maar ik heb niets aan het toeval overgelaten. De laatste 2 weken voor een kampioenschap voel ik altijd goed aan waar ik energie moet insteken en waar niet. Ik slaag erin een soort woede naar boven te halen die ervoor zorgt dat ik mezelf kan overstijgen."

 

Nys pept zichzelf op die manier op, maar dat zorgt ook voor een extra dosis stress. "Ik vind dat een leuk gevoel, ik kick daar op. Al zal ik toch blij zijn als het zaterdagavond is."

Ik kick erop een soort woede in mijzelf naar boven te halen die ervoor zorgt dat ik mezelf kan overstijgen.

Thibau Nys

Laatste cross ooit bij de beloften

Over het parcours doen verschillende meningen de ronde: is het wel zwaar genoeg om het verschil te maken? "Het is zeker een parcours dat mij bevalt, al had ik liever iets meer regen gezien, want dan krijg je sowieso een eerlijke cross waarbij iedereen op zijn plaats valt."

 

"Ik denk dat dat nu ook wel het geval zal zijn, maar het zou wel eens langer bij elkaar kunnen blijven. Ik zou niet verrast zijn als we met een paar renners de laatste ronde ingaan. Veel blauwe mannen, maar toch ook een gevaarlijke Nederlander (Tibor del Grosso)."

 

Nys hoopt dat de cross van zaterdag de bekroning wordt van zijn periode bij de beloften. "Het wordt sowieso mijn laatste WK bij de beloften, zelfs mijn laatste cross ooit bij de beloften. Dat kan eigenlijk niet voor extra motivatie zorgen, want het is moeilijk om het nog méér te willen dan ik nu al wil."