De duurste transfer ooit in Engeland: wonderboy Enzo Fernandez voor recordsom naar Chelsea

  Alle records liggen aan diggelen. Chelsea eindigt een waanzinnige wintermercato met de duurste transfer in de geschiedenis van de Premier League. De club telt maar liefst 121 miljoen euro neer voor WK-sensatie Enzo Fernandez (22).

  In het laatste uur van Deadline Day rinkelde de kassa luider dan ooit tevoren. Na een wekenlange soap ging Chelsea dan toch all the way voor droomtarget Enzo Fernandez.

   

  121 miljoen (!) euro.

   

  Slik. Het bedrag is een absoluut record in de Premier League dat tot gisteren op naam stond van Jack Grealish en Manchester City (117,5 miljoen euro).

   

  Maar Todd Boehly, de ambitieuze en steenrijke Amerikaanse eigenaar van Chelsea, tastte dus nog wat dieper in de zakken. Het maakt de totaaluitgaven van de club deze winter nog wat waanzinniger - ruim meer dan 300 miljoen euro.

  Recordtransfers in de Premier League:

  Speler Bedrag Transfer
  1. Enzo Fernandez 121 miljoen Benfica > Chelsea
  2. Jack Grealish 117,5 miljoen Aston Villa > City
  3. Romelu Lukaku 113 miljoen Inter > Chelsea
  4. Paul Pogba 105 miljoen Juventus > United
  5. Antony 95 miljoen Ajax > United

  Het merendeel van die som was dus voor de komst van Enzo Fernandez.

   

  Kenners wisten dat de Argentijnse middenvelder voorbestemd was voor een grootste carrière, maar dat het allemaal zó snel zou gaan?

   

  Het is nog maar een goed halfjaar geleden dat Benfica de wonderboy wegplukte bij River Plate voor een som van 10 miljoen euro (plus 8 miljoen aan bonussen).

   

  Fernandez maakte in zijn beginmaanden meteen furore als motor van de Portugezen in de Champions League en vaderlandse competitie.

   

  Op het jongste WK schoot hij pas écht als een komeet de lucht in. Door een samenloop van omstandigheden belandde Fernandez in de basisploeg van Argentinië om er nooit meer uit te verdwijnen.

   

  De straatboef met gouden voeten - zijn passing en vista zijn  fenomenaal - was een cruciale schakel op weg naar de wereldtitel. Het leverde hem de prijs van "Beste Jongere" op.

   

  En nu dus ook een transfer naar de Premier League.

   

  Bij Benfica zien ze het goudhaantje met pijn in het hart vertrekken, maar de monstersom zal een prima troost zijn. Want vergeet niet: Fernandez speelde amper 29 matchen voor de club. Zijn er investeringen die ooit al zo snel zoveel rendement opleveren?

   

  Ook River Plate profiteert nog flink mee. De voormalige club van Fernandez was zo slim om een doorverkooppercentage van 25% - goed voor ruim 30 miljoen, dus - af te dwingen. Daar komen ook nog eens enkele miljoenen opleidingsvergoeding bij.

   

  Zijn alle partijen straks een winnaar?