Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
38
3
2
1
0
4
4
2
Union
35
3
0
3
0
3
6
3
Club Brugge
33
3
2
0
1
7
2
4
KRC Genk
31
3
2
0
1
3
1
5
Cercle Brugge
29
3
1
0
2
5
4
6
Antwerp
26
3
0
3
0
0
5
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
6
2
2
0
0
3
1
2
Union
0
1
0
1
0
2
3
3
Club Brugge
6
2
2
0
0
6
1
4
KRC Genk
4
2
1
0
1
2
1
5
Cercle Brugge
1
1
0
0
1
1
1
6
Antwerp
0
1
0
1
0
0
1
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
0
1
0
1
0
1
3
2
Union
0
2
0
2
0
1
3
3
Club Brugge
1
1
0
0
1
1
1
4
KRC Genk
3
1
1
0
0
1
0
5
Cercle Brugge
4
2
1
0
1
4
3
6
Antwerp
0
2
0
2
0
0
4

Olivier Deschacht: "Silva is een schande voor Anderlecht, ze hadden beter Vormer gehaald"

 do 19 januari 2023 09:45
Zulte Waregem kan drie keer juichen in het Astrid Park.

Hoe diep kan een moeras zijn? Net als de bodem lijkt bereikt, zinkt Anderlecht nog wat verder weg. Icoon van de club en analist Olivier Deschacht ziet het aan met lede ogen. Voor hem worden de handelingen van bestuur én fans de volgende weken cruciaal.

Wat even leek op een bewijs van veerkracht, werd uiteindelijk een match van pijnlijke onkunde. Anderlecht kwam na een vroege 0-1-achterstand tegen Zulte Waregem opnieuw 2-1 voor en had kansen om er 3-1 of 4-1 van te maken in de eerste en het begin van de tweede helft. 

 

Daarna zonk het schip op confronterende wijze. Na het offensieve departement, liet ook het defensieve het afweten.

 

"Het was een catastrofe", zeg ex-verdediger Olivier Deschacht. "Je zag fouten die je zelfs bij de jeugd niet ziet: fouten in de zestienmeter, tactisch was het niet goed. Alles wat fout kan gaan, ging fout."

Als je niet met druk om kan, dan ben je Anderlecht onwaardig.

Olivier Deschacht

Van een ploeg met spelers als Vertonghen, Debast, Verschaeren, Trebel en Ashimeru in de basis mag je toch verwachten dat ze voetbaltechnisch het niveau hebben en/of voldoende ervaring voor dit soort matchen.


Is het dan een mentale kwestie?


"Je speelt wel bij Anderlecht, he", reageert Deschacht verbaasd. Geen analist die beter weet wat de druk bij Anderlecht echt inhoudt.


"Als speler van Anderlecht moet je kunnen presteren op het moment dat het moet. Spelers worden toch gerekruteerd om hun winnaarsmentaliteit?"

 

"Als je niet met de druk om kan, dan ben je Anderlecht gewoon niet waardig."

Opdracht voor bestuur en fans

Zondag volgt al een nieuwe test voor de spelers en eigenlijk het hele instituut Anderlecht. Een verplaatsing naar rode lantaarn Seraing. Daarna volgen duels met Antwerp en de voorlaatste KV Oostende.


"Die matchen tegen Seraing en KVO zijn ergens een geluk, maar als het opnieuw misloopt, staat Anderlecht helemaal onderaan", benadrukt Olivier Deschacht. Daarom ziet hij een taak voor het bestuur én de fans.

 

"Iedereen moet vooral positief blijven", vindt het Anderlecht-icoon. "De fans moeten stoppen met de spelers op te zoeken, meteen aan de poorten van Neerpede te staan en het bestuur te viseren."


"Je moet er zijn in goede en slechte tijden."

Als ik Vormer zag bij Zulte Waregem, dan stel ik me de vraag of hij geen speler voor Anderlecht was geweest?

Olivier Deschacht

"Ik denk dat we de nieuwe mensen, CEO Fredberg en trainer Riemer, nog wat meer tijd moeten geven. We zijn maar een week verder (sinds overleg met de fans)."

 

"Ze hebben nog twee weken om transfers te doen. Anderlecht moet twee of drie echte versterkingen halen." 

 

"Misschien spelers met leeftijd en ervaring. Als ik Vormer zag bij Zulte Waregem, dan stel ik me de vraag of hij geen speler voor Anderlecht was geweest?"

"Ik weet wel dat die transfer gevoelig zou liggen gezien zijn verleden, maar het is wel het soort speler dat de club nodig heeft. Spelers die weten wat het is om te winnen en anderen wakker te schudden."

Het geval Fabio Silva

Een uitgaande transfer lijkt ondertussen nakend. Fabio Silva - toch een publiekslieveling in het Lotto Park - kwam al niet meer in actie tegen Zulte Waregem.

 

"Een schande! Een absolute schande", noemt Olivier Deschacht het. "En hetzelfde geldt voor Esposito. Zij zien toch ook waar de club staat?"

 

Anderlecht moet volgens het gewezen jeugdproduct dringend af van gehuurde spelers. Al zal dat invloed hebben op de kwaliteit.

 

"Silva en Esposito komen naar Anderlecht met het idee dat als ze het goed doen, ze zelf een stap vooruit kunnen zetten. Nu het slecht gaat, hebben ze er gewoon geen goesting meer in."

Fabio Silva is een schande! Een absolute schande.

Olivier Deschacht

"Silva is heel belangrijk voor dit Anderlecht, hij is de enige die doelpunten kan maken, maar van zelfkritiek was er na de match tegen Club Brugge bijvoorbeeld totaal geen sprake." 

 

"Hij werd gewisseld, maar had ook niet goed gespeeld. Zet dan je trots even aan de kant. Je ziet toch waar de ploeg staat?", herhaalt Deschacht nog een keer. 

 

"Anderlecht heeft spelers nodig die twee, drie seizoenen vastliggen."

 

"Als ik het bestuur was, dan stuurde ik Silva meteen terug naar Wolverhampton." 

Gerelateerd: