Ga naar de inhoud

Red Lions op WK hockey 2023

finale
29/01 Duitsland België 3-3 (5-4)
halve finales
27/01 Australië Duitsland 3-4
  België Nederland 2-2 (3-2)
kwartfinales
24/01 Australië Spanje 4-3
  België Nieuw-Zeeland 2-0
25/01 Engeland Duitsland 2-2 (3-4)
  Nederland Zuid-Korea 5-1
uitslagen groep B
14/01 België Zuid-Korea 5-0  
  Duitsland Japan 3-0  
17/01 Zuid-Korea Japan 2-1  
  Duitsland België 2-2  
20/01 België Japan 7-1  
  Zuid-Korea Duitsland 2-7  
eindstand groep B
    M W G V +/- ptn
1. België 3 2 1 0 +11 7
2. Duitsland 3 2 1 0 +8 7
3. Zuid-Korea 3 1 0 2 -9 3
4. Japan 3 0 0 3 -10 0

De winnaars van de 4 poules plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers 2 en 3 gaan naar de cross-overs.

Vincent Vanasch, de spion van de Red Lions in het Duitse kamp: "Ik luister veel en praat weinig"

 ma 16 januari 2023 16:30
Vincent Vanasch kent de Duitse internationals goed.

De Red Lions staan morgen tegen Duitsland voor hun eerste echte test op het WK hockey in India. Gelukkig kunnen ze rekenen op doelman Vincent Vanasch, die bij zijn club Rot-Weiss Keulen de Duitse internationals kon afluisteren. "We weten hoe we de Duitsers moeten aanpakken, we kennen hun wapens", verklapt hij.

Na een opwarmer tegen Zuid-Korea (5-0) wacht de Red Lions morgen om 14.30u een sleutelmatch in de WK-groepsfase. Het duel tegen Duitsland kan beslissend zijn voor groepswinst en het rechtstreekse ticket voor de kwartfinales.

 

Ook de Duitsers openden het WK met een 3-0-overwinning tegen Japan. De "Honamas" hebben misschien minder ervaring dan de olympische en wereldkampioen, maar met Christopher Rürh, Niklas Wellen en Marco Miltkau hebben ze heel wat aanvallende troeven.

 

Doelman Vincent Vanasch mag dan ook wat werk verwachten in zijn tweede WK-duel. Al zullen de Duitsers hun best mogen doen om de ervaren doelman van de Red Lions te verrassen. Bij zijn team Rot-Weiss Keulen deelt hij de kleedkamer met niet minder dan zeven Duitse internationals. 

 

"Ik ben dus een beetje een spion", lacht Vanasch. "Ik luister veel en praat weinig. België heeft nu een andere status dan enkele jaren geleden en iedereen kopieert onze manier van werken." 

 

"De Duitsers proberen in zone te spelen, maar het lukt hen niet om dat te doen en om te begrijpen hoe we sommige tactische problemen oplossen", geeft Vanasch als voorbeeld. "Ze hebben altijd geleerd man tegen man te spelen, hockeyen in zone voelt een beetje onnatuurlijk voor hen aan."  

België heeft nu een andere status dan enkele jaren geleden en iedereen kopieert onze manier van werken.

Vincent Vanasch

Voor de 35-jarige Belg zullen de Lions "hun spel moeten spelen" en "niet bang mogen zijn om fouten te maken". "We zullen ook rustig moeten blijven ten opzichte van het publiek, het belang van de match en de scheidsrechters." 

 

"We weten hoe we de Duitsers moeten aanpakken, we kennen hun wapens. Als we ons eigen spel spelen, zullen we ons geen zorgen moeten maken", aldus Vanasch. 
  

Vanasch slikte tegen Zuid-Korea geen enkel doelpunt. Victor Wegnez blonk uit in zijn rol van eerste oploper bij strafcorners van de tegenstander, maar Vanasch liet zich ook opmerken met een drievoudige redding. 

 

"Het was mijn enige interventie van de wedstrijd en ik deed het goed. Het wordt een beetje een routine om maar een paar ballen per wedstrijd aan te raken voor de Red Lions. Ik moet heel geconcentreerd blijven tijdens het toernooi", besloot 'The Wall'.

Zorgen over Van Doren en Gougnard

De Red Lions verwachten een spannende wedstrijd tegen Duitsland. Voor John-John Dohmen, die naar verwachting terugkeert in het team na een griepje, zijn de Duitsers "heel nerveuze spelers". "Ze zullen proberen ons uit ons spel te halen", voorspelt hij.   

 

"Het zou goed zijn om als eerste te eindigen in de groep. Het zou ons in staat stellen een wedstrijd minder te spelen (in de barrages, red.) en vier dagen rust te hebben na onze reis naar Rourkela (waar België op 20 januari tegen Japan speelt, red.)."

 

"Veel spelers hebben ook last van kleine problemen, dus het zou goed zijn om deze wedstrijd te vermijden. Het tegenovergestelde zou geen tragedie zijn, we moeten gewoon winnen."   

 

De terugkeer van Dohmen lijkt in kannen en kruiken, maar achter de naam van Arthur Van Doren staat nog een groot vraagteken. De verdediger nam maandag niet deel aan de laatste training door een rugprobleem. Simon Gougnard, die een tik kreeg en daarvan zichtbaar moest bekomen, kortte zijn sessie in.

 

Duitsland werd door België uitgeschakeld op het EK van 2017 en 2019 en het WK van 2018. De Red Lions versloegen de Duitsers ook in de groepsfase van de Olympische Spelen van 2021.

Gerelateerd: