Ga naar de inhoud

Bondscoach na Belgisch succes op EK shorttrack: "Ook straks op WK is medaille mogelijk"

 ma 16 januari 2023 09:00
Stijn en Hanne Desmet zijn de vaandeldragers van het Belgische shorttrack.

Met vijf medailles, waaronder tweemaal goud, kunnen de Belgen terugblikken op een erg geslaagd EK shorttrack. Nu België een van de topnaties in Europa is, kunnen de Belgen in maart op het WK in Zuid-Korea ook op het wereldtoneel proberen te bevestigen. "De focus ligt nu op winnen."

"Eerlijk? Vijf medailles is meer dan verwacht"

"We zijn heel tevreden", blikt bondscoach Ingmar van Riel terug op het EK in Gdansk. "Op de gemengde aflossing gingen we natuurlijk voor goud, maar we lieten wel een heel goede race zien. We mogen tevreden zijn met zilver."

 

Die zilveren medaille vulde de dubbele tweeklapper van broer en zus Desmet nog aan. Hanne won goud en zilver, Stijn deed net hetzelfde. Had de bondscoach dit verwacht?


"Vooraf zei ik thuis dat we tussen de één en de acht medailles zouden winnen. We winnen er vijf, dus ik ben tevreden ja. Maar eerlijk, vijf is meer dan verwacht."

De familie Desmet zet de standaard voor het hele team. De focus ligt bij ons nu op winnen.

Bondscoach Ingmar van Riel

Na de zilveren medailles van Hanne en Stijn Desmet zaterdag overheerste nog de ontgoocheling. Het illustreert hoe de ambities van de Belgische shorttrackers alsmaar gegroeid zijn. Deelnemen is niet langer belangrijker dan winnen. 


"De familie Desmet zet de standaard voor het hele team", ziet Van Riel. "De focus ligt bij ons nu op winnen. In de mixed relay zijn we in Europa het hoogste gerangschikte team. We gingen er voor goud, dat was gewoon realistisch."

Gerelateerd:

"Afhankelijk van vorm van de dag kan een medaille op WK"

In maart volgt straks ook nog het WK shorttrack in het Zuid-Koreaanse Seoul. Kunnen de Belgen ook daar gensters slaan? 

 

"Op de Wereldbeker haalden we met het aflossingsteam telkens een medaille als we meededen. Dat kan op een WK dus ook, maar dat zal veel met de vorm van de dag te maken hebben."


"Ook individueel rijden Hanne en Stijn in de prijzen op de Wereldbekers. Ze mogen wel af en toe nog met iets meer vertrouwen de laatste vijf à zes ronden ingaan. Ze wonnen al medailles op het wereldtoneel, maar ze gaan het dit jaar nog beter doen denk ik."

Hanne en Stijn Desmet wonnen al medailles op het wereldtoneel, maar ze gaan het dit jaar nog beter doen denk ik.

Bondscoach Ingmar van Riel

De basis voor dat succes legden de Belgen in Nederland, waar ze dagelijks trainen met wereldtoppers. "Dat hebben de Desmets goed voor mekaar. Ze kunnen zich er meten met olympische kampioenen."


"Als ze op training voelen dat ze die ook kunnen verslaan, dan voelt dat lekker om mee te nemen naar een wedstrijd toe."


Balen ze in Nederland niet dat ze de Belgen te goed hebben gemaakt? "Dat denk ik niet, in Nederland zijn ze ook gewoon trots dat hun trainingsmaatjes het goed doen. Dat geeft de Nederlanders alleen maar motivatie om hen straks terug te proberen kloppen."

De Belgische medailleoogst in Polen

  • goud 1.000 meter (m): Stijn Desmet
  • goud 1.000 meter (v): Hanne Desmet
  • zilver 1.500 meter (m): Stijn Desmet
  • zilver 1.500 meter (v): Hanne Desmet
  • zilver estafette: Tineke den Dulk, Hanne Desmet, Stijn Desmet en Ward Pétré 
Gerelateerd: