Ga naar de inhoud

Thomas De Gendt gaat "100 procent" voor de Tour: "Mijn benen zijn nog altijd in orde"

 zo 15 januari 2023 11:54
Thomas De Gendt fietst al sinds 2015 voor de Lotto-ploeg.

Lotto-Dstny heeft in vele geledingen wissels doorgevoerd, maar Thomas De Gendt (36) blijft een vertrouwd gezicht in het Belgische nest. De ancien legt uit waar het schoentje knelde en welk pad in de toekomst bewandeld moet worden. "We hebben renners nodig die punten verzamelen en die rust en ervaring kunnen brengen. Daar heb je ook oudere renners voor nodig."

Thomas De Gendt wordt al jaren in één adem met de Lotto-ploeg genoemd, maar hij deelt lief en leed nu niet meer met maatje Tim Wellens. Dat andere uithangbord is overgestapt naar UAE.

 

"Het is raar om hem op foto's te zien met een ander truitje. Het is een beetje vloeken in de kerk: het past niet, maar ik wens Tim het allerbeste", grapt een ontspannen De Gendt op stage.

 

"Of ik hier tot het einde van mijn carrière zal blijven? Ik weet niet wanneer dat einde komt. Langer dan 4 jaar zie ik het mij niet meer doen, maar ik denk dat mijn pensioen hier ligt."

 

"Ik zit alleszins nog met heel veel plezier op de fiets. Mezelf pijn doen gaat moeizamer, maar het lukt nog altijd."

 

"Ik heb nog altijd plezier in de verbeteringen die je voelt na je trainingen. Die verslaving gaat er niet uit."

Ik zit alleszins nog met heel veel plezier op de fiets. Mezelf pijn doen wordt moeizamer, maar het lukt nog altijd.

Thomas De Gendt

"Ik wil 100 procent voor de Tour gaan"

Ook Thomas De Gendt ontsnapt niet aan de (r)evolutie in het peloton. Hij heeft geleerd uit 2022. Na zijn ritwinst in de Giro viel hij in het najaar - onder meer in de Vuelta - niet meer vooruit te branden.

 

"Het valt me op hoe andere renners minder of gerichter koersen. Ik ben nog altijd oldskool en blijf het hele jaar doorrijden. Vorig jaar reed ik Zwitserland na de Giro en dat was de doodsteek."

 

"Ik kwam niet meer op niveau. Het vat was na Zwitserland af en dus moet er beter gepland worden: meer gegroepeerd koersen met rustperiodes. De beste renners hebben minder koersdagen dan ooit tevoren."

 

De Gendt won vorig jaar een rit in de Giro, maar zijn werkgever stuurt zijn kat naar Italië.

 

"Ik had een doel gemaakt van de Giro, maar ik heb na de beslissing snel naar de ploegleiding gebeld om de Tour op te nemen in mijn programma."

 

"Ik wil er 100 procent voor gaan en de testen bewijzen dat mijn benen nog altijd in orde zijn. Als je wint in de Giro, ben je ook goed genoeg voor een rit in de Tour."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Renners nodig voor ervaring en rust, anders blijven we rijden als beloftes"

Als het op een analyse van zijn werkgever aankomt, dan deelt Thomas De Gendt zonder remmingen zijn visie over hoe Lotto-Dstny gedegradeerd is uit de WorldTour.

 

"2019 was ons beste jaar, maar veel sterkhouders gingen weg en werden vervangen door jongeren. Die overgang was te veel."

 

"2020 en 2021 waren onze slechtste jaren, 2022 was helemaal niet slecht."

 

"Iedereen doet alsof dat rotslecht was, maar we wonnen 25 keer en we waren in de breedte sterker. Maar we konden die verloren punten niet meer goedmaken."

Op de teambuilding heb ik gemerkt dat de sfeer beter is dan de voorbije jaren en met de nieuwe renners klikt het ook.

Dat moet in de toekomst anders. "We hebben renners nodig die punten verzamelen en die rust en ervaring kunnen brengen. Daar heb je ook oudere renners voor nodig."

 

"Dat is misschien de taak voor onze nieuwe CEO om daar naar te kijken voor volgend jaar. Anders blijven we rondrijden als beloftes."

 

"Een Arnaud De Lie is mentaal sterk, maar het helpt om een 33-jarige naast hem te zetten voor de rust, zodat hij met die andere gasten als underdog kan presteren."

 

"Ze zijn veelal kopman, maar dat is net iets te vroeg. En niet iedereen kan daar mee om zoals De Lie."

 

Koken kost natuurlijk geld. "Je hebt geen 7 renners van dat type nodig, 2 à 3 volstaan. Types zoals Jasper De Buyst of Frederik Frison die zeggen: volg, luister en het komt in orde."

 

De sfeer zal straks alvast geen excuus zijn. "Op de teambuilding heb ik gemerkt dat die beter is dan de voorbije jaren en met de nieuwe renners klikt het ook."

Gerelateerd: