Ga naar de inhoud

Klimgeit Jay Vine troeft tijdrijders af op Australisch kampioenschap tegen de klok

 di 10 januari 2023 09:43
Jay Vine haalde het voor het Jayco-duo Durbridge/O'Brien.
Jay Vine haalde het voor het Jayco-duo Durbridge/O'Brien.

Jay Vine (UAE Team Emirates) heeft zich tot Australisch kampioen in het tijdrijden gekroond. De tweevoudige Vuelta-ritwinnaar hield Luke Durbridge van een 5e tijdrittitel.

Met tijdritspecialisten zoals Luke Durbrigde en Luke Plapp was Jay Vine zeker niet de grote favoriet voor de heuvelachtige tijdrit.

 

Plapp - die de wegrit al won - had wel pech toen zijn ketting van zijn fiets viel en hij de ketting eigenhandig weer op de juiste plek moest leggen. Het Ineos-talent strandde op 26 seconden.

 

Durbridge kwam het dichtst in de buurt van de verrassend sterke Jay Vine, die het uiteindelijk haalde met 2,7 seconden voorsprong.

Ik zou graag meer een klassemenstrenner zijn. De top 10 is mijn doel in de Giro.

Jay Vine

Een geweldig seizoensbegin voor Vine, die via Zwift profrenner werd bij Alpecin-Deceuninck en vorig jaar 2 bergetappes won in de Vuelta.

 

Hoe komt het dat hij plots ook kan tijdrijden bij zijn nieuwe ploeg UAE Team Emirates?

 

"Tijdrijden is eigenlijk altijd al mijn favoriete discipline geweest", verrast Vine. "Maar sinds ik prof ben, heb ik niet snel kunnen rijden met een goede tijdrithouding."

 

Vine sleutelde bij UAE in de winter aan zijn tijdritpositie. "En het kan nog allemaal beter."

 

In de Giro zal Remco Evenepoel ook deze Jay Vine tegenkomen. "Ik wil heel graag meer een klassementsrenner worden. Voor de Giro is de top 10 voorlopig mijn doel", zegt de kersverse Australische kampioen tijdrijden.

Australisch kampioenschap tijdrijden
1. Jay Vine (Aus) 37,5 km in 46"39
2. Luke Durbridge (Aus) op 3"
3. Kelland O'Brien (Aus) 25"
4. Luke Plapp (Aus) 26"
5. Chris Harper (Aus) 1'13"
Gerelateerd: