Ga naar de inhoud

Aanvalslustige Luke Plapp volgt zichzelf op als Australisch kampioen op de weg

 zo 8 januari 2023 08:57
Luke Plapp glundert voor het 2e jaar op een rij met de Australische kampioenentrui.
Luke Plapp glundert voor het 2e jaar op een rij met de Australische kampioenentrui.

Net zoals vorig jaar heeft Luke Plapp Ineos Grenadiers laten juichen op het Australisch kampioenschap op de weg. De 22-jarige Plapp reed in de slotkilometers weg uit een elitegroepje. Simon Clarke en Michael Matthews moesten vrede nemen met zilver en brons.

Michael Matthews stond voor het eerst sinds 2014 aan de start van het Australisch kampioenschap en werd meteen tot topfavoriet gebombardeerd.

 

Matthews reageerde gevat toen de jonge titelverdediger Luke Plapp aan de boom schudde op het laatste klimmetje van de dag. Met een elitegroepje doken ze de slotkilometers in.

 

Plapp wist dat hij kansloos was in de sprint en vuurde een nieuwe aanval af op 7 kilometer van de streep. Matthews kreeg het gat niet dicht, Clarke wel.

 

2 kilometer voor de streep waagde Plapp weer zijn kans. Op een stuk vals plat trok hij achter de rug van Matthews in het offensief. De topfavoriet brak, Plapp was gaan vliegen.

 

Een verdiende zege voor de 22-jarige Australiër, die bij de junioren ooit 2e werd op het WK tijdrijden na Remco Evenepoel.

 

Voor Caleb Ewan - kopman van Lotto-Dstny - was het parcours net iets te lastig. Hij eindigde 18e op iets meer dan 5 minuten van Plapp.

Bekijk de beslissende aanval en zege van Plapp

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Uitslag Australisch kampioenschap op de weg
1. Luke Plapp 185,6 km in 4u40'42"
2. Simon Clarke op 3"
3. Michael Matthews  
4. Drew Morey  
5. Kane Richards 6"
6. Chris Hamilton 8"
7. Ben O'Connor  
8. Lucas Hamilton  
9. James Whelan  
10. Tristan Saunders  
18. Caleb Ewan 5'02"

Chapman viert feest bij de vrouwen

Bij de vrouwen is Brodie Chapman de nieuwe Australische kampioene op de weg. De renster van Trek-Segafredo schudde een geweldige versnelling uit haar benen in de slotronde.

 

Grace Brown won een halve minuut na Chapman de sprint voor de 2e plaats. Amanda Spratt eindigde 3e.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.