Ga naar de inhoud

BEKIJK: Lotte Kopecky opent met nationale titels én Belgisch record, ongewone ontknoping bij mannen

 ma 2 januari 2023 18:02
Lotte Kopecky
Lotte Kopecky in haar Europese kampioenentrui.

Lotte Kopecky (27) is het jaar begonnen met het Belgische kampioenschap op de piste. De tweevoudige wereld- en Europese kampioene stak er met kop en schouders bovenuit. Ze won de achtervolging en de puntenkoers, in de achtervolging deed ze er een Belgisch record bovenop.

Vorig seizoen kon u Lotte Kopecky bewonderen in het veld, dit jaar opent ze haar seizoen op de piste. In het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx stond ze opgelijnd voor het Belgisch kampioenschap.

 

Zowel in de achtervolging als in de puntenkoers overklaste Kopecky de tegenstand. De 3 km achtervolging won ze in 3'27"932. Met die chrono nam ze het nationaal record van Jolien D'hoore over. Zij had er in haar carrière 3 seconden extra voor nodig.

 

"Het was mijn doel om het record scherper te stellen. Ik ben blij dat het me gelukt is", reageerde Kopecky.

 

De puntenkoers won de 27-jarige topper met een straatlengte. In totaal verzamelde ze 132 punten, juniore Hélène Hesters kwam het dichtst in de buurt met 53 punten.

"Punten scoren voor Parijs 2024"

Lotte Kopecky stond in Gent aan de start met 2 doelen. "Enerzijds wilde ik het Belgisch record in de achtervolging verbeteren", vertelt ze.

 

"Anderzijds kan ik hier makkelijk punten scoren voor deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Tijdens het wegseizoen is dat minder evident. Dan zou ik vaak naar het buitenland moeten."

 

Kopecky blijft zich de komende weken op het baanwielrennen concentreren. Volgende maand verdedigt ze haar Europese titels op de afvalling en in de puntenkoers.

 

In de ploegkoers hoopt ze als wereldkampioene opnieuw te scoren met Shari Bossuyt. Zij herstelt momenteel van een sleutelbeenbreuk.

 

"Donderdag is Shari geopereerd", weet Kopecky. "Hopelijk zit ze snel weer op de fiets en dan zien we wel of ze het EK haalt. Anders koers ik met Katrijn De Clercq, Marith Vanhove of Hélène Hesters."

 

Na het Europees kampioenschap richt Kopecky haar vizier op de weg, met de Omloop als opener.

De Vylder geklopt, toch Belgisch kampioen

Bij de mannen was Lindsay De Vylder (27) de enige prof die deelnam aan de puntenkoers. Hij verloor de slotsprint nipt van Brent Van Mulders (22).

 

Geen nood voor De Vylder: hij kreeg de nationale titel bij de elite, Van Mulders die voor de beloften.

Ook Runar De Schrijver (keirin) en Thibaut Bernard (individuele achtervolging) veroverden een Belgische pistetitel.


Het vervolg van het BK baanwielrennen is voor 27, 28 en 29 januari.

Gerelateerd: