Ga naar de inhoud

Belgische shorttrackers verzamelen medailles: "Op het EK tonen dat we investeringen waard zijn"

 ma 19 december 2022 18:38
Hanne Desmet.

Ze wil zichzelf niet als gangmaker beschouwen, maar na de olympische medaille van Hanne Desmet in Peking boomt het Belgische shorttrack. Op de voorbije Wereldbekerwedstrijden stapelde de Belgische equipe de medailles op. Het EK in Gdansk over enkele weken staat dan ook met rood omcirkeld. 

De vermoeiende reis vanuit Kazachstan, waar de voorbije 2 weekends 2 Wereldbekermanches werden georganiseerd, verliep met een glimlach bij Hanne en Stijn Desmet na de knappe prestaties en de vele medailles.

 

"Of we hier zelf van staan te kijken? Ja en neen", legt Hanne Desmet uit. "Dit was het doel, maar het is goed uitgedraaid. De vorm is er, het team rijdt beter en dat merkt je in de aflossing."

 

"Individueel zit het wedstrijdinzicht ook beter", zegt de bronzen medaille van Peking. Nochtans werd ze begin dit seizoen enkele keren gediskwalificeerd. "Maar zulke foutjes kunnen geen kwaad. Dit is het moment om ze te maken."

 

Desmet raakt het zelf aan: ook de gemengde aflossing gooit hoge ogen. "We trainen niet veel samen, maar we worden elke keer beter. Het klikt duidelijk. Iedereen weet wat de sterke punten zijn van de andere Belgen. We staan er als team."

Ik ga sowieso voor het podium en een Europese titel zou ik natuurlijk ook willen.

Hanne Desmet enkele weken voor het EK

Kan dat dan al renderen op het EK in Gdansk over enkele weken? "Daar gaan we met grotere ambities naartoe", klinkt het.

 

De financiering van het shorttrackteam blijft wel een probleem. "Ik begrijp ook niet zo goed waarom. We zijn gewoon een goed team. Tineke den Dulk heeft de eerste Wereldbeker zelf moeten financieren en pakte daar een medaille. Dat was een opluchting."

 

Hanne Desmet nuanceert haar rol als katalysator na de Spelen in Peking, maar spreekt haar ambities voor het EK duidelijk uit. "Ik ga sowieso voor het podium en een Europese titel zou ik natuurlijk ook willen."

"Gemengde aflossing zijn leuke wedstrijden"

Ook broer Stijn Desmet acteert op erg hoog niveau, individueel als op de aflossing. "Vorig jaar waren we met de mixed relay al vaak bij de finales. Het hoefde niet veel beter om die wél te bereiken en dit is een leuke bevestiging. We waren vastberaden om te presteren."

 

"Ik vind die gemengde aflossing ook leuke wedstrijden. En op het EK willen we bevestigen. We willen tonen dat we bij de top horen, dat we die investeringen waard zijn en dat er potentieel is voor de Spelen."

Gerelateerd: