Ga naar de inhoud

De 15 van 2022: Hanne Desmet schaatst naar historisch olympisch brons

 za 24 december 2022 11:35
" "
Hanne Desmet schrijft olympische geschiedenis in Peking.

2022 was weer een sportjaar om duimen en vingers bij af te likken. Tot en met oudjaar blikken we terug op de strafste Belgische prestaties. Vandaag op 8: Hanne Desmet (26) zet het shorttrack op de Belgische kaart met olympisch brons.

Het schaatsverhaal van Hanne Desmet leest als een sportief sprookje.


Tot haar 17e was ze eigenlijk niet gebeten door het shorttrack. Maar in de slipstream van jongere broer Stijn geraakte Hanne mee verzeild in het wereldje. Ze blijkt een natuurtalent, verhuist samen met haar broer naar het schaatswalhalla in Heerenveen en blinkt al snel met medailles op kampioenschappen.

 

Zulke successen doen al snel dromen van het allerhoogste. Een olympische medailledroom lijkt plots niet onrealistisch. Maar in de aanloop naar de Winterspelen moest ze meer bochten maken dan in een shorttrackwedstrijd. Een afgelast EK, corona-angst, en vooral een zware hersenschudding zorgen voor problemen.

Ik verwachtte er helemaal niets van, maar plots sta je daar tegen de besten van de wereld!

Hanne Desmet

De droom vervaagt weer wat. Afzakken naar Peking gebeurt dan ook met getemperde verwachtingen. Een finale halen zou al mooi zijn.


Een gelukje: ze mikt vooral op de langere afstanden – de 1.000 en 1.500 meter – maar opent in de 500 meter. Ideaal om al eens aan het ijs en de concurrentie te wennen.


Maar wat bedoeld is als een opwarmertje, levert tot ieders verbazing een finale op. Ook tot die van Hanne Desmet zelf: "Ik verwachtte er helemaal niets van, maar plots sta je daar in de finale tegen de besten van de wereld! Wat een speciale dag!" Een 5e plek en vooral een boost aan zelfvertrouwen zijn haar deel.


Op dus naar de langere afstanden.

Hanne Desmet (in het geel) in de finale van de 500 meter.

Tweede finale, eerste medaille

Als volgende op het menu: de 1.000 meter. Tevens de afstand waarop Desmet een jaar eerder vicewereldkampioen werd. Een nieuwe finaleplaats was het doel.

 

In de kwart- en halve finales maakte Desmet het wel tweemaal zeer spannend, maar ze prijkte uiteindelijk wel voor de 2e keer in één week in een olympische finale. Met de traagste tijd en tegen 4 wereldtoppers begon onze landgenote als underdog aan haar mission impossible. Maar wie de films gezien heeft, weet dat deze - spoiler alert - allemaal succesvol aflopen.


Aanklampen, dat was het devies. En hopelijk profiteren van foutjes van haar rivalen. Die kwamen er ook: in de voorlaatste ronde gingen twee tegenstanders onderuit. Desmet bleef wel net recht en schaatste zo naar een fantastische bronzen medaille.


De allereerste Belgische vrouw met een individuele medaille op de Olympische
Winterspelen.


Gewoonweg historisch.