Spring naar de inhoud

Keuzestress in de dartwinkel: hoe kies ik de juiste pijl? Enkele tips van een specialist

Keuzestress in de dartwinkel: hoe kies ik de juiste pijl? Enkele tips van een specialist
 vr 16 december 2022 12:09

Een dartpijl kiezen: het lijkt simpel, maar dat is het zeker niet. Toch is het heel belangrijk dat je een pijl kiest die bij jouw stijl past. Daarom gingen we op bezoek bij specialist Jonas Merckx, uitbater van een dartswinkel. Hij legde ons uit wat de drie belangrijkste keuzes zijn die je moet maken bij het samenstellen van een pijltje: de barrel, de shaft en de flights. 

Keuze 1: De barrel


De eerste en belangrijkste keuze is de barrel. Ga je voor een lichte of een zware barrel? Een rechte barrel - gewicht gelijkmatig verdeeld - of eentje waar het gewicht vooraan of achteraan zit? En welk soort grip neem je best?

Gewicht

“Het inschatten van het gewicht is cruciaal", gaat Merckx van start. "Dat doe je aan de hand van de snelheid waarmee je werpt en de curve die je pijl maakt. Grofweg kan je zeggen dat alle starters rond de 23 á 24 gram moeten zitten." 


"Je worp evolueert natuurlijk en na een tijdje kan het zijn dat je een ander gewicht nodig hebt. Stel dat je echt een snelle en directe worp hebt, dan ga je best lichter van gewicht, bijvoorbeeld 22 gram of minder. Als je soepel en met een curve smijt, dan mag je hoger gaan in gewicht, dichter naar de 26 gram.”


“Met zwaardere pijlen moet je iets minder moeite doen. Vergelijk het tussen werpen met een pluimpje of een steentje. Bij een pluimpje ga je veel meer inspanning moeten leveren om het dartbord te raken. Een zwaardere pijl voelt meestal comfortabeler aan.”


Maar dat wil niet zeggen dat je sowieso voor een zwaardere pijl moet gaan, iets wat veel beginnende darters denken: "Sommige spelers werpen nu eenmaal heel snel en direct. Voor hen gaat een zware pijl niet goed uitdraaien. Aanvankelijk heb je wel een comfortabel gevoel, maar na verloop van tijd kan er vermoeidheid optreden.”

Gouden tip 1: Als je vaak net onder de triple 20 gooit, probeer dan eens een gram hoger te nemen. Volgens Merckx kom je dan automatisch iets hoger in je blok uit. 

Verdeling van het gewicht

95 procent van de professionele spelers gebruikt een rechte barrel, waarbij het gewicht gelijkmatig verdeeld is over de hele pijl. Zo'n barrel heeft een rechte en slanke vorm en is het beste als je je pijl in het midden vastneemt. 

 

Maar wat als je je pijl op een specialere manier vastneemt? Dan kan je best gaan voor een barrel met een verdikking vooraan of achteraan, afhankelijk van waar je hem vastneemt. 

Grip

Als je een beginner bent, raadt Merckx aan om toch voor een beetje grip te gaan op je barrel: "Grip is heel persoonlijk. De ene heeft graag veel, de andere weinig. Maar een beginner heeft vaak de neiging om te zoeken naar dezelfde plaats op de barel, hij wil houvast. Grip kan daarbij helpen."

 

"Houd er zeker ook rekening mee dat je handen klammig kunnen worden, dan kan grip echt handig zijn. Anderzijds kan veel grip juist nadelig zijn, omdat de barrel dan aan je vingers blijft plakken en de kans op een afwijking groter wordt."

Keuze 2: De shaft of het 'beentje'

 

De tweede keuze die je moet maken, is welke shaft je neemt. Het voordeel hierbij is dat dat onderdeel demonteerbaar en aanpasbaar is. Maar er zijn bij de shaft wel twee zaken waarbij je moet stilstaan voor je een keuze maakt: het materiaal en de lengte. 

Materiaal

Merckx legt uit welke soorten materiaal je kan kiezen: "Er is kunststof, aluminium, carbon of zelfs hout. Het ene materiaal is wat steviger dan het andere."

 

Het materiaal van de shaft heeft ook een impact op hoe goed de flights blijven zitten: "Bij kunststof vliegen de flights er gemakkelijker af, bij aluminium blijven ze er steviger op zitten. Dat is een voordeel."

 

"Maar let op, want aluminium is ook zwaarder dan plastic. Dat kan dan weer de balans van je pijl overhoop halen."

Lengte

Bij de lengte van de shaft moet je kiezen tussen kort, middel of lang. Dat gaat de hoek van je pijl bepalen in het bord. 

 

Merckx legt het op deze manier uit: "Als je pijl doorhangt, kan het zijn dat je te lange shaften hebt. Door die in te korten, kan dat ervoor zorgen dat je pijl terug mooi recht in het bord terecht komt. Maar andersom geldt dat ook". 

Gouden tip 2: Je pijl zou met een positieve hoek van ongeveer 10 graden in het bord moeten belanden. De pijl mag dus zeker niet doorhangen, maar ook niet te hoog rechtop staan. 

Keuze 3: De flights of de 'vlaggetjes'

Bij de keuze van de flights zijn we bij het makkelijkste onderdeel beland volgens Merckx: "De gewone flight is in de meeste gevallen prima in orde. Ook de normale dikte van flights is zeker goed. Zeker bij een zwaardere pijl is het belangrijk om een normale flight te nemen, anders gaat de pijl doorhangen."

 

Maar tegenwoordig is er een nieuwe soort in de omloop die wel populair blijkt te zijn. "Er zijn tegenwoordig merken die shafts en flights uit 1 stuk verkopen. Het voordeel is dat de flights er niet kunnen afvallen, maar ook dat ze perfect zijn voorgevormd. Dat heeft een positief effect op je vluchtfase."

Wat kost een pijl?

 

De prijs van een pijl varieert sterk. De zogenaamde horeca-pijlen (brass pijlen) zijn dik en hol, en worden vooral gekocht door mensen die naar het budget kijken. Die kan je krijgen voor minder dan 20 euro. 

 

Tungsten-pijlen daarentegen zijn van een harder metaal gemaakt, waardoor de pijlen veel dunner zijn. De goedkoopste Tungsten pijl begint bij 30 euro voor een setje, maar kan al snel oplopen tot meer dan 100 euro. 

Gerelateerd: