Ga naar de inhoud

Bijna gestopt door "darteritus", nu WK-ganger van amper 18: maak kennis met sensatie Beau Greaves

 vr 16 december 2022 09:43
" "
Beau Greaves is 18 jaar en maakt haar debuut op het WK.

Al het goede komt uit de tap. Beau Greaves begon als 10-jarige pijltjes te gooien in de pub, 8 jaar later is ze de jongste deelnemer aan het WK darts. Een stormachtige ontwikkeling die voor records, maar ook voor een strijd tegen de "darteritus" zorgde. Een inkijk in de rise and fall ... and rise van Beau 'n Arrow.

Twee pintjes en een wodka Red... Bull's eye. 

 

Beau Greaves was vanaf haar 10 jaar vaste klant in de lokale Plough Pub in Doncaster. Niet om aan de toog te palaveren over haar nakende toetsenweek, wel omdat er elke maandag een dartstoernooi werd georganiseerd. 

 

Haar eerste inschrijving was een ideetje van een van haar grote broers, die haar talent tijdens het gamen plots ontdekte. Op de speelkamer ten huize Greaves hing er namelijk aan de ene kant een televisie en aan de andere kant een dartbord. 

 

En zoals dat in een gezin met 7 kinderen vaak gaat, was het leven er voor de rappe. Beau verloor vaak de race om de afstandsbediening tegen haar Xbox-gekke broers en begon dan maar uit verveling pijltjes te gooien.

 

Het begin van de Doncaster dartssensatie...

...die vandaag - 8 jaar later - de jongste deelnemer op het wereldkampioenschap darts is.

 

Voor een gooi naar de wereldtitel lijkt het nog wat vroeg, maar haar deelname aan het toernooi op zo'n jonge leeftijd zal niet als een verrassing komen bij vele dartsinsiders. 

 

"Ik heb net verloren van een toekomstige wereldkampioene", orakelde darts-grootheid Trina Gulliver al toen ze het in een vriendschappelijk potje moest afleggen tegen de 12-jarige Greaves.

Ik heb net verloren van een toekomstige wereldkampioene.

Trina Gulliver in 2016

Een serieuze slok op de borrel voor de prille dartscarrière van Greaves. De tiener werd meteen geselecteerd om de eer van Engeland op alle jeugdtoernooien te verdedigen.

 

De verwachtingen werden exponentieel groter, de druk op haar frêle schouders evenredig zwaarder. 

Darteritus

Waar de jonge Greaves vroeger vooral de kleurtjes op het bord zag, begon de tiener zich steeds vaker blind te staren op de zwart-witschakeringen van het canvas. Do or die. Missen of niet missen.

"Ik was begonnen met darten voor mijn plezier, maar door de druk verloor ik mijn voorliefde voor de sport", vertelde ze onlangs in een interview over haar prille jeugdjaren.

 

En zoals dat met tienertalenten vaak gaat, was ze zelf niet in staat om haar grenzen te bewaken. Greaves - toen amper 16 jaar - bleef koppig voortdenderen en schreef zich in voor de Q-school, het kwalificatietoernooi om een PDC Tour Card te bemachtigen. 

 

De uitgelezen shortcut om je professionele dartsdroom waar te maken. 

 

Maar de Q-school leverde Greaves geen tourkaart, maar wel "darteritus" op. Een aandoening bij dartsbeoefenaars waarbij een mentale blokkade ervoor zorgt dat de speler of speelster de pijl te laat of zelfs niet durft los te laten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De faalangst die was beginnen te woekeren in haar hoofd, werd zo plots zeer tastbaar.

 

"Op een doorsnee avond twijfelde ik een fractie van een seconde om mijn pijl los te laten", vertelde Greaves. "Die misworp sloop in mijn hoofd en werd alleen maar erger en erger. Wanneer ik naar het bord stapte, werd ik overmand met het beeld dat ik het canvas volledig zou missen."

Lock Up

Greaves greep in en besliste om een maand lang geen pijl vast te pakken. 

 

Niet veel later werd er in het Verenigd Koninkrijk ook een lockdown afgekondigd. Waar anderen zich in die periode opgesloten voelden tussen 4 muren, voelde die bij Greaves net als thuiskomen aan. Zo kwam ze weer tegenover de bakermat van haar dartspassie te staan: het bord van haar broer in de speelkamer. 

 

Daarnaast vond ze dicht bij huis ook een luisterend oor in Becky, een vriendin van haar mama. Door dagenlang intensief te babbelen met Becky verdwenen de angsten van Greaves stelselmatig uit de quarantaine binnen haar hoofd. 

 

Sindsdien is ze de keynote speaker over de aandoening, die nog steevast stilgezwegen wordt in het professionele circuit.

Darteritus is niet helemaal weg, maar ik leerde er wel mee omgaan.

Beau Greaves

Toen de wedstrijden zich weer op gang trokken, had Greaves mentaal een 180°-draai gemaakt. Dat de eerste toernooien online werden georganiseerd, was mooi meegenomen.

 

Geen duizenden ogen die prikten in haar rug. Wel de vertrouwde blikken van mama, papa, broers en zussen aan haar zijde. "Darteritus is niet helemaal uit mijn hoofd, maar ik leerde er zo wel mee omgaan."

 

"Ik besefte opnieuw dat ik écht verliefd was op de sport." 

The Perfect Game in 2022

Dit jaar kon Greaves haar dartshartje alvast weer ophalen. 

 

Beau 'n Arrow richtte haar pijlen in 2022 opnieuw op de grote droom: wereldkampioen worden. In april verbaasde ze de vloer op het WDF-wereldkampioenschap voor amateurs al met haar meedogenloze spel.

 

"Het is een fenomeen", zag ook dartscommentator Erik Clarys de wederopstanding van Greaves tot stand komen.

 

Wereldkampioenschap bij de amateurs: checkout!

Next: het WK bij de profs. Al leek het kwalificeren voor Ally Pally alleen al een mission impossible

 

Voor de vrouwen werden er 2 toegangstickets gereserveerd. Te verdelen over de 20 vloertoernooien van de PDC Women Series. Door haar deelname aan het WDF-kampioenschap miste Greaves de eerste 12 opwachtingen.

 

Vaste klanten Lisa Ashton en Fallon Sherrock hadden al een riante voorsprong opgebouwd, maar zagen new kid on the block Beau Greaves het onmogelijke verrichten. 

 

Het 18-jarige toptalent slaagde erin om de volgende 8 toernooien - met maar liefst 52 opeenvolgende overwinningen - naar zich toe te trekken. Ze sprong zo op het laatste nippertje nog op en over Fallon Sherrock (die door een ultieme regelwijziging alsnog zou mogen deelnemen aan het WK) naar de tweede plaats.

Wanneer ze die gemiddeldes gooit, kan ze ook brokken maken in het mannencircuit.

Erik Clarys

"Fenomenaal", omschreef commentator Erik Clarys de sensationele zegetocht van de nog maar 18-jarige Greaves. "Ze werpt met gemak gemiddeldes boven de 90 en won al toernooien met gemiddeldes boven de 100. Dan kun je ook brokken maken in het mannencircuit."

 

Beau 'n Arrow bewees haar topvorm zondag nog maar eens met een triomf op het WDF Winmau World Masters-toernooi. Het bracht haar zegereeks op 64 overwinningen na elkaar.

 

Nooit gooide ze beter. Nooit stond ze sterker in haar hoofd. Waar eindigt deze zegedronken reeks op het WK?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: