Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 1

Zondag de ultieme apotheose voor Lionel Messi? "En waarom dan niet meteen stoppen?"

 wo 14 december 2022 15:27
Wist Lionel Messi de blinde vlek op zijn erelijst weg?

Hij moest een van de uitblinkers van dit WK worden en Lionel Messi lost die belofte in. Zondag kan hij de kroon op het werk zetten. Op zijn 35e lijkt Messi in de context van de Wereldbeker eindelijk bevrijd te voetballen. Wordt die finale het ideale decor voor een laatste penseeltrek? 

Als Nederlander kookte het bloed van Youri Mulder aanvankelijk nog een beetje, maar na de masterclass van Lionel Messi tegen Kroatië was ook de Nederlandse analist vol lof.

 

"Voor het eerst zie je hoe Messi zich opwerpt als de grote leider van Argentinië zoals Diego Maradona dat ook deed in 1986 en 1990", vertelde hij in het omkaderingsprogramma na de halve finale.

 

"Messi is dat nu helemaal, ook voor de wedstrijd. Hij stapte als eerste het veld op, vroeger deed hij dat altijd als laatste. Hij is de grote man, veel meer dan hij voordien geweest is."

Zondag stoppen? Neen, de druk is dan net helemaal weg.

Youri Mulder over Lionel Messi

Het orgelpunt kan zondag volgen, tenzij Messi er over 3,5 jaar nog bij zou zijn op de volgende Wereldbeker. Dan zou hij 39 jaar zijn.

 

"Zoals Gert Verheyen zei: "Messi hoeft niet te verdedigen en dan kun je langer mee"", pikte Wesley Sonck in. "Het hele elftal staat in zijn teken en dat begrijpt de bondscoach."

 

"Vergeet niet dat hij zijn dip al gehad heeft", vulde Gert Verheyen aan. "Na zijn verhuis naar PSG werd er al gezegd dat hij niet meer zou terugkeren op zijn beste niveau. Maar dit seizoen, met het WK in zijn hoofd, speelt hij erg goed."

 

Sonck twijfelt toch over het WK in 2026. Meer nog: "Stel dat hij zondag het WK wint, waarom dan niet meteen stoppen?"

 

Neen, oordeelde Mulder. "De druk is dan net helemaal weg. Dan kan hij eindelijk bevrijd voetballen. Dat was bij de nationale ploeg nooit zo."

 

"Hij is geconcentreerd, is zich bewust van zijn taak en hij vult het op een goeie manier in. Behalve na de match tegen Nederland. Dat was lachwekkend."

 

(lees voort onder de video)

"Misschien kon hij zijn emoties te weinig tonen op de vorige WK's?"

In Villa Sporza ging het nog over het "vleugje Diego Maradona" dat tijdens deze Wereldbeker geïnjecteerd lijkt in Lionel Messi.

 

"Hij heeft dat stukje venijn in zich en als je de top wil bereiken, dan moet je op zulke momenten over lijken kunnen gaan", zag Dennis van Wijk.


Franky Van der Elst: "Misschien was zijn probleem dat hij te geremd was op de vorige WK's, dat hij zijn emoties te weinig kon tonen."

Gerelateerd: