Na de diskwalificatie, de triomf: Hanne Desmet pakt eerste WB-zege in Almaty: "Plannetje werkte"

 zo 11 december 2022 19:30
" "
Hanne Desmet (archief).

Hanne Desmet was vandaag op zoek naar eerherstel. De Belgische shorttrackster werd gisteren nog gediskwalificeerd op de 1.000 meter, maar wist vandaag een allereerste keer te triomferen in de wereldbeker op de 1.500 meter. De kers op de taart voor de medaillerijke passage van de Belgische enclave in Almaty.

Met veel overtuiging heeft Hanne Desmet in Almaty haar eerste wereldbekerwedstrijd shorttrack gewonnen. 

 

Desmet zegevierde op de 1500 meter en verwees de Canadese Courtney Sarault en de Duitse Anna Seidel zo nadrukkelijk naar de tweede en derde plaats. Suzanne Schulting stond niet aan de start.

 

Daarmee revancheerde de 26-jarige rijdster zich voor de diskwalificatie die ze zaterdag in de finale van de 1000 meter had opgelopen. In haar onbegrensde dadendrang had de olympische derde toen Seidel opzijgezet om een podiumplaats te veroveren.    

 

De Belgische shorttrackers waren in de matig gevulde Halyk Arena goed voor medailles van alle kleuren. Jongere broer Stijn (24), die al de tweede plaats op de 1500 meter op zak had, moest zich op de 500 meter tevreden stellen met de  overwinning in de B-finale. Door zijn vierde plek in de halve finale was de weg naar de A-eindstrijd versperd.   

 

Op die afstand werd Tineke den Dulk als vijfde in de kwartfinale uitgeschakeld. Maar zij had zaterdag na de bronzen positie van de gemengde aflossingsploeg al op het podium gestaan. Volgend weekend wordt in Almaty opnieuw om wereldbekerpunten geschaatst.

 

(lees reactie onder tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Plannetje lukte perfect"

"Dit is echt cool", reageerde Desmet na haar triomf. "Het was een heel goede race met veel positiewisselingen. Ik had me wat ruimte gegeven achter Kim en Sarault en mikte op een supersnelle laatste ronde. Dat lukte perfect."

Desmet was vooral tevreden dat ze tijdens de race rustig was gebleven. Haar ongeduldigheid speelt haar vaak parten en leidt geregeld tot diskwalificaties. "Ik jaag mezelf op en dan maak je onnodige fouten", zei ze. "Maar nu ben ik erin geslaagd kalm te blijven. Dat goud voelt geweldig."

De winnares van olympisch brons van Peking is geliefd in het shorttrackwereldje en kreeg na afloop veel felicitaties. Allereerst van broer Stijn en de andere Belgen en ook van de omvangrijke Nederlandse delegatie, met wie ze dagelijks in Heerenveen traint.

Ook concurrente Courtney Sarault zwaaide met lof. "Het is niet leuk om zo te worden verslagen. Maar ze overdonderde me op de laatste meters. Ik had niet veel snelheid meer. Ik kan haar prestatie ook wel waarderen. Ik ben fan van haar."

Gerelateerd: