Ga naar de inhoud

Vandenbempt: "Spelers die bepalen wie bondscoach wordt? Dat is een gevaarlijke situatie"

 ma 5 december 2022 10:47
Ex-bondscoach Roberto Martinez en Peter Bossaert, de CEO van de voetbalbond.
Ex-bondscoach Roberto Martinez en Peter Bossaert, de CEO van de voetbalbond.

Een geplande persconferentie van Peter Bossaert, de CEO van de Belgische voetbalbond, gaat vandaag niet door. Geen vragen dus over het mislukte WK en het vertrek van Roberto Martinez. "De Raad van Bestuur wil eerst een grondige evaluatie en dat lijkt mij ook de juiste volgorde", vindt Peter Vandenbempt.

"Dat de geplande persconferentie geannuleerd werd, heeft een aantal redenen", weet Peter Vandenbempt. "Een van de belangrijkste is misschien wel dat de Raad van Bestuur die daaraan moest voorafgaan niet meteen kon plaatsvinden, omdat een aantal mensen van de RvB niet beschikbaar was."

 

"In de RvB vond een aantal mensen het geen goed idee dat de CEO nu snel een persconferentie zou geven over hoe hij de zaken zou aanpakken en hoe het nu voort moest."

 

"Zij willen eerst een grondige evaluatie van het WK en de manier waarop er de voorbije jaren gewerkt is. Dat moet eerst intern besproken worden voor je naar de pers communiceert. Dat lijkt mij overigens de juiste volgorde."

 

"Ik heb de indruk dat een aantal mensen vindt dat er wat meer controle mag zijn. In een bedrijf is het normaal dat de CEO bevoegdheid heeft over de samenstelling van zijn management, in casu de technisch directeur, de bondscoach en de andere leden van het technische apparaat. Daarna worden die keuzes dan voorgelegd aan de RvB. Dat is de normale gang van zaken."

De Raad van Bestuur wil de teugels weer wat strakker aanhalen en zorgen voor meer controle.

Peter Vandenbempt

"Ik denk dat enkele mensen vinden dat er zachtjesaan eenzelfde situatie ontstaat als enkele jaren geleden met Steven Martens, die de volledige macht had over de voetbalbond."

 

"Die heeft voor alle duidelijkheid veel goeie dingen gerealiseerd, zoals de professionalisering van de voetbalbond, maar gaandeweg had hij ook zoveel macht en was er zo weinig controle dat er toch een aantal dingen foutgelopen zijn."

 

"In die situatie wil de RvB niet meer verzeild geraken. Zij vinden dat er de voorbije maanden en zeker na het EK te weinig controle uitgeoefend is en willen de teugels weer wat strakker aanhalen."

 

"De evaluatie van hoe er gewerkt is op het EK door de bondscoach en de manier waarop de situatie ontstaan is dat Martinez ook technisch directeur werd, dat is allemaal een beetje in het verborgene gebeurd. Op die vragen zijn maar weinig antwoorden gekomen. Ze willen niet op dezelfde manier voortgaan."

"Spelers die bondscoach kiezen? Gevaarlijke situatie"

De kranten menen te weten dat Courtois, De Bruyne en Lukaku een stem zullen hebben in de keuze voor de opvolger van Roberto Martinez.

 

"Dat de jongens met naam en faam geconsulteerd worden, is nog wel normaal", reageert Peter Vandenbempt. "Maar ik vind het wel een gevaarlijke situatie. Want het kan toch niet zijn dat de spelers gaan bepalen wie de bondscoach wordt?"

 

"Het zijn de CEO en de technisch directeur die dat moeten kiezen. Spelers die bepalen wie de coach wordt of anders niet meer willen spelen: in die situatie wil je niet verzeild geraken."

Gerelateerd: