Ga naar de inhoud

Jonathan en Kevin Borlée hangen na de Olympische Spelen van 2024 hun spikes aan de haak

Kevin (links) en Jonathan Borlée

400 meterlopers Jonathan en Kevin Borlée willen nog 2 jaar doorgaan en hun carrière in schoonheid afsluiten op de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Dat hebben de 34-jarige tweelingbroers maandag bekendgemaakt op een persconferentie.

Jonathan en Kevin Borlée zijn al sinds de Olympische Spelen van 2008 in Peking actief op het hoogste niveau. De specialisten van de 400 meter hebben nu aangekondigd dat ze na de Spelen van Parijs in 2024 een punt willen zetten achter hun rijkgevulde carrière.

 

Op het EK in München in augustus zei Jonathan Borlée nog dat hij na de Memorial Van Damme zou evalueren of hij het voor bekeken zou houden. "Ik heb de Memorial gelopen met het idee dat het mijn laatste wedstrijd kon zijn, maar die race heeft mij echt zin en motivatie gegeven om nog door te gaan", klinkt het bij de Belgische recordhouder op de 400 meter. 

 

Ondanks heel wat blessureleed de voorbije jaren, vooral bij Jonathan, geloven de broers erin dat ze nog steeds een rol van betekenis kunnen spelen op het hoogste niveau. "We hebben alles besproken met de coach en we geloven dat we nog dicht bij ons beste niveau kunnen komen."

 

"De twijfels zijn er al lang", geeft Jonathan wel toe. "Vooral door al die blessures, maar in het voorjaar van 2022 had ik nog mijn beste vorm in jaren, dus er is ook nog geloof. We gaan niet naar Parijs om de stad te bezoeken. We gaan om te presteren."

 

Parijs wordt ook voor vader en coach Jacques Borlée een eindpunt. Ook hij zal na de Spelen van 2024 afscheid nemen als coach van de Belgian Tornados, het Belgische estafetteteam op de 4x400 meter. Staat met zoon Jonathan al een opvolger klaar?

 

"Zeg nooit nooit, maar we zien van dichtbij welke problemen erbij komen kijken, dus ik denk niet dat het voor meteen zal zijn", aldus Jonathan Borlée.

Kevin Borlée: "Olympische medaille is wat nog ontbreekt"

Terwijl Jonathan Borlée nog voorzichtig blijft over de komende 2 jaar brandt broer Kevin nog van de ambitie. "Een olympische medaille is dé prijs die nog ontbreekt", klinkt het resoluut.

 

Voor Kevin was nu al stoppen dan ook geen optie. "Bernard Lagat zei mij vorige week nog:  "Stop nooit wanneer je denkt dat je er klaar mee bent. Stop alleen als je wéét dat je er klaar mee bent"", vertelt de aanvoerder van de Belgian Tornados.

 

De Tornados waren al 3 keer 4e en één keer 5e op de Olympische Spelen. Op WK's sprokkelden ze wel al meerdere medailles, maar nooit op de Spelen. "Die medaille is de motivator om nog door te gaan", zegt Kevin Borlée. "Samen met het bereiken van onze 5e Spelen. Dat is toch ook niet niks."

 

"Een olympische medaille is dé prijs die nog ontbreekt. Als dat zou lukken, dat zou echt het hoogtepunt zijn. Het toppunt. Maar ik heb ook al geleerd dat het niet makkelijk zal zijn. We zijn er al zo vaak dicht bij geweest en het zit allemaal dicht op elkaar. Kijk naar Nederland: zilver in Tokio, en een jaar later in Eugene niet eens in de finale."

 

Ook individuele deelname aan kampioenschappen sluit Kevin Borlée de komende jaren niet uit. "De ambitie is er altijd", luidt het. "Dus als ik mij kwalificeer, waarom niet?"

 

Wat hij na zijn atletiekcarrière zal gaan doen, is nog geen uitgemaakte zaak. "Ik heb nog 2 jaar om na te denken", lacht hij. "We zijn er wel mee bezig, maar de voorbije jaren lag de focus zo hard op atletiek, dat we er nog weinig energie in hebben gestoken."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.