Ga naar de inhoud

Hoe Nederland de VS kan verslaan? "Spitsenkwestie" oplossen en "sleutel" aan De Jong geven

 za 3 december 2022 12:15

Nederland opent vandaag de 1/8e finales van het WK voetbal tegen de Verenigde Staten. In onze WK-podcast blikten Aster Nzeyimana en Filip Joos vooruit op de wedstrijd. "Frenkie de Jong is de sleutel voor Oranje, zeker in deze wedstrijd", orakelt het duo - dat ook een (luxe-)spitsenprobleem ziet bij Oranje.

Nederland kijkt vandaag in zijn 1/8e finales in de ogen van de Verenigde Staten. Voor het toernooi zou Oranje getekend hebben voor deze de affiche, maar de VS ontpopte zich in de poulefase toch tot een van de revelaties van het WK.

 

"Frenkie de Jong is de sleutel voor Oranje, zeker in deze wedstrijd", voorspelden Aster Nzeyimana en Filip Joos in onze dagelijkse WK-podcast.


De Jong zal deze namiddag nochtans in de Bermudadriehoek terechtkomen. Zo werd het middenveld van de Verenigde Staten dit toernooi al veelal de hemel ingeprezen. "Die middenvelders spelen op een niveau dat ik hier nog maar zelden gezien heb. Even verrassend als verbluffend", vertelt Joos.

 

Toch zien Joos en Nzeyimana ook een mogelijkheid voor De Jong tegen de Amerikaanse aanjagers op het middenveld. "Hij kan als geen ander wegdraaien van happers. De Jong kan altijd iets meer als hij onder druk komt te staan."

Hun enige kans om door te gaan is volop het energieke Amerika zijn

Filip Joos in de WK-podcast

Maar de hoge intensiteit waarmee de Verenigde Staten en zijn middenveld voetbalt, heeft ook een keerzijde. "Ze zakken steeds wat weg in de tweede helft, na minuut 70 lopen er een heel pak met hun tong over hun schoenen", aldus Joos.


Of bondscoach Gregg Berhalter het enthousiasme van zijn ploeg wat moet temperen? "Ik denk niet dat hij dat mag vragen. Hun enige kans om door te gaan, is volop het energieke Amerika zijn."


"Én misschien nog heel snel een spits naturaliseren", grapt Joos.

Spitsenkwestie

Bij de Nederlanders is er absoluut geen gebrek aan spitsen. Al woelt er wel een discussie over wélk duo er nu de dubbele spitsenpositie zou moeten bekleden.


"Ik speel het liefst met Bergwijn voorin", was Memphis Depay alvast verrassend eerlijk op een persmoment. "Als Lukaku dat zou doen, zou ons land op zijn kop staan. Nefast voor een groepsdynamiek", kaderde Joos de impact van het statement."


Daarnaast twijfelt Aster Nzeyimana ook aan de sportieve rechtvaardigheid van die keuze. "Op papier is dat inderdaad hét koningskoppel, maar Bergwijn draagt toch de mindere vorm van Ajax met zich mee. En een bufferperiode om je vormpeil op te krikken, was er niet."

Vincent Janssen aast op een basisplaats bij Oranje.

Vooral bij Antwerp-aanvaller Vincent Janssen zal de opmerking van Depay dan toch niet in goede aarde gevallen zijn. Toch ziet Joos mogelijkheden voor een duo Janssen/Depay.

 

"Het heeft allemaal met de rol van de spitsen te maken. Depay oogt wat log en wil waarschijnlijk de hangende in plaats van de lopende spits spelen. Dan ben je in zijn ogen beter af met de snelle Bergwijn dan de targetman Janssen naast je."

 

"Toch denk ik dat Depay enorm zou kunnen profiteren van Janssen. Met de rug naar de goal zouden ze elkaar kunnen voeden met kaatswerk."


De kans dat het noch Bergwijn, noch Janssen wordt, is ook reëel. "Ook man-in-vorm Cody Gakpo zou een mogelijke spitsenbroer kunnen zijn, maar dan moet Louis van Gaal in het middenveld weer op zoek naar de balans in zijn ploeg."


Conclusie:  heel wat puzzel- en lijmwerk voor Van Gaal. 

Gerelateerd: