Ga naar de inhoud

Vrouwelijke scheidsrechter over Stéphanie Frappart: "Zij is pionier voor andere vrouwen"

 do 1 december 2022 13:09
In de Champions League was Frappart ook al de eerste vrouwelijke scheidsrechter.
In de Champions League was Frappart ook al de eerste vrouwelijke scheidsrechter.

Vanavond is het zover: Costa Rica - Duitsland zal de eerste wedstrijd ooit zijn op een WK voor mannenteams met een vrouwelijke hoofdscheidsrechter. Zelfa Madhloum, actief als scheidsrechter in de Belgische jeugdafdelingen, noemt het een historische dag. "Ik kijk meer uit naar het optreden van Frappart dan naar de Rode Duivels."

Stéphanie Frappart krijgt de eer om als eerste vrouwelijke scheidsrechter een WK-wedstrijd tussen mannen in goede banen te leiden. Zelfa Madhloum vertelde over haar ervaringen als scheidsrechter bij Fien Germijns & Thibault Christiaensen op Studio Brussel.

 

"Ik ben zelf op mijn 16e begonnen aan de opleiding tot scheidsrechter. Eerst begon ik met voetballen en ik keek daarbij altijd erg op naar de scheidsrechter. Ik wilde dat zelf ook worden." En zo geschiedde dus.

Vroeger konden ze niet geloven dat ik scheidsrechter was toen ik aankwam bij een club.

Zelfa Madhloum, vrouwelijke scheidsrechter in België

Al was het niet altijd een makkelijke weg voor Madhloum. "Vroeger konden ze niet geloven dat ik de scheidsrechter was toen ik aankwam bij een club. Daar zit nu al verbetering in, maar er is zeker nog werk aan de winkel."

 

"Op dat vlak is vandaag een historische dag voor vrouwelijke scheidsrechters overal ter wereld", zo gaat ze verder. "Stéphanie Frappart is de pionier voor andere vrouwen." Eerder floot de Française al topwedstrijden bij de mannen zoals de UEFA Super Cup in 2019 tussen Liverpool en Chelsea. 

 

"Ik kijk meer uit naar het optreden van Stéphanie vanavond dan naar de match van de Rode Duivels", is Madhloum eerlijk. "Ik let sowieso meer op de scheidsrechter wanneer ik wedstrijden kijk, zeker vanavond met de vrouwelijke arbitrage."

Gerelateerd: