Ga naar de inhoud

Youri Mulder ergert zich kapot: "Is het niet willen of niet kunnen bij Nederland?"

Youri Mulder spaarde zijn kritiek niet.

Met 7 op 9 staat Nederland in de 1/8e finales, maar na de 2-0-zege tegen Qatar moest analist Youri Mulder zijn ergernissen kwijt rond het nationale elftal. "Ik word er gek van", nam hij geen blad voor de mond. 

2-0. Opdracht volbracht.

 

"Dat is natuurlijk het belangrijkste", wist ook Youri Mulder. "Maar tijdens het laatste halfuur werd de bal oeverloos rondgespeeld. Ik word er zo moe van."

 

"Het staat 2-0. Gebruik de rest van de match dan om tempo te maken. Louis van Gaal denkt: het is wel goed zo, rondspelen en uitspelen."

 

"Maar het spel verbeteren voor de komende wedstrijd, dat interesseert hen niet. Als aanvaller word je toch woest in dit elftal?"

 

"Speel die bal naar voren! Neen, steeds terug naar Virgil van Dijk en dan breed. Ik word er gek van. Ik erger me kapot."

 

"Zo word je misschien wel wereldkampioen", vulde Bob Peeters aan. "Van Gaal kon bij manier van spreken in slaap vallen, maar hij heeft 7 op 9 en daar draait het om."

 

(lees voort onder de video van de analyse)

"Ik ben niet de enige die zich ergert"

In zijn analyse legde Youri Mulder 2 ergernissen bloot. Eerste pijnpunt: het gebrek aan druk.

 

"Ik ben niet de enige die zich ergert", zegt Mulder over een foeterende Frenkie de Jong. "Maar hij moet veel bozer worden, net als de aanvallers."

 

"Waar komt dit vandaan? De angst om geslacht te worden op een tegenaanval? Je speelt tegen Qatar, hé. Is het niet willen of niet kunnen? Eerder niet willen."

 

De tweede ergernis: het hoge tempo. "De bal gaat gigantisch snel van man tot man", zegt Mulder cynisch over het wandelvoetbal. 

 

"Ik snap niet dat je dat als speler van elkaar accepteert. Ongelofelijk."