Nederland als groepswinnaar naar 1/8e finales, Qatar eindigt WK puntenloos

  1. 26' - Doelpunt - Cody Gakpo (1 - 0)
  1. 86' - Verv. Frenkie de Jong door Kenneth Taylor
  2. 85' - Verv. Ismail Mohammad door Musab Kheder
  3. 85' - Verv. Abdulaziz Hatem door Ahmed Alaaeldin
  4. 83' - Verv. Marten de Roon door Teun Koopmeiners
  5. 82' - Verv. Cody Gakpo door Wout Weghorst
  6. 66' - Verv. Memphis Depay door Vincent Janssen
  7. 66' - Verv. Davy Klaassen door Steven Berghuis
  8. 64' - Verv. Hassan Al Haydos door Ali Asadalla
  9. 64' - Verv. Assim Madibo door Karim Boudiaf
  10. 64' - Verv. Almoez Ali door Mohammed Muntari
  11. 52' - Geel - Nathan Aké
  12. 49' - Doelpunt - Frenkie de Jong (2 - 0)
  26'goalCody Gakpo1 - 0
  49'goalFrenkie de Jong2 - 0

  Deel 1 van de missie is geslaagd. Nederland mag als groepswinnaar naar de 1/8e finales van het WK dankzij een vlotte zege tegen Qatar. Door goals van (alweer) Gakpo en De Jong bleef het gastland met volledig lege handen achter.

  Nederland - Qatar in een notendop:

  • Sleutelmoment: In de 84e minuut tegen Senegal, in de 6e minuut tegen Ecuador en vandaag in de 26e minuut. Drie keer opende Cody Gakpo op dit WK de score voor Oranje, twee keer leverde dat uiteindelijk ook een overwinning op. Zijn derde WK-goal was meteen de doodsteek voor Qatar.

  • Man van de match: Als ploeg maakte Nederland nog geen indruk op dit WK, maar Cody Gakpo stak er wél bovenuit. Drie WK-wedstrijden, drie goals. Eéntje met het hoofd, ééntje met links en ééntje met rechts. Hij is de eerste speler bij Oranje die in elk van de eerste drie WK-wedstrijden weet te scoren.

  • Opvallend: Trieste primeur voor Qatar. Geen land verloor ooit drie duels op een WK dat het zelf organiseerde. Qatar was ook al het eerste gastland ooit op een WK dat de openingswedstrijd verloor en zorgde met de nederlaag tegen Senegal voor de snelste exit ooit voor een WK-gastland. Naast de extra-sportieve werd dit WK dus ook een sportieve blamage voor Qatar.

  Sporza: FIFA WK voetbal 2022

  Herbekijk de volledige match tussen Nederland en Qatar (2-0)
  ma 21 november 2022 161 min

  Gakpo lost het weer op voor slap Oranje

  Voor Qatar stond enkel de eer nog op het spel, het gastland was na een 0 op 6 al uitgeschakeld. Nederland zat dan weer in een zetel, zelfs een puntje volstond voor een plek in de 1/8e finales. Van Gaal bracht voor het eerst op dit WK Depay aan de aftrap en ook De Roon kreeg een basisplaats. 

  Tegen Senegal en Ecuador overtuigde Oranje allerminst en ook tegen Qatar was het allesbehalve indrukwekkend. Veel balbezit, dat wel, maar nauwelijks tempo of doelgevaar. Het eerste schot op doel kwam zelfs van Qatar. Aan de overkant moest Barsham enkel tussenbeide komen op een poging van Blind.

  Naast het matige spel was er voor Oranje nog een parallel met de eerste twee groepswedstrijden: opnieuw brak Gakpo de ban. Na een fraaie aanval maakte hij het verschil met een knappe goal. Zijn derde treffer op dit WK en genoeg om een matig Qatar op afstand te houden. Zelfs toen het niveau bij Oranje na de 1-0 nog een duikje nam.

  Qatar kon ook in zijn laatste 45 minuten op dit WK het blazoen niet meer oppoetsen. Integendeel, amper vijf minuten na de rust incasseerde het een tweede treffer. Een voorzet van Klaassen werd door Khoukhi ongelukkig verlengd tot bij Depay. Die besloot van dichtbij op Barsham, maar in de herneming kon De Jong wél scoren.

  De spankracht was daarmee helemaal uit de wedstrijd. Qatar slaagde er niet meer in om de eer te redden, het werd met 0 op 9 een aftocht in mineur voor het gastland. Oranje kwam zelfs nog twee keer dicht bij de 3-0, maar het zat Berghuis niet mee. Eerst werd zijn treffer afgekeurd voor hands van Gakpo en in de extra tijd besloot de invaller op de lat. 

  Niemand bij Nederland die daar om mopperde. Oranje stoot immers zonder veel glans, maar wel als groepswinnaar door naar de 1/8e finales.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 97. Einde. Nederland stoot zonder veel glans, maar wel als groepswinnaar door naar de 1/8e finales. Qatar werd ook in zijn derde groepswedstrijd te licht bevonden en blaast de aftocht met een pijnlijke 0 op 9. Gakpo brak opnieuw de ban voor Oranje, De Jong besliste kort na de rust de wedstrijd. .
  2. tweede helft, minuut 97 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 96. Pech! Berghuis krult bal tegen de lat.

   Pech! Berghuis krult bal tegen de lat

  4. Berghuis op de lat! Weer pech voor Berghuis. Na zijn afgekeurde treffer mikt hij de bal nu van net buiten de zestien op de lat. Het blijft bij 2-0, maar daar zal niemand bij Oranje om mopperen. . tweede helft, minuut 92.
  5. tweede helft, minuut 87. Noppert moet alert blijven.

   Noppert moet alert blijven

  6. tweede helft, minuut 86. Ook Taylor mag nog even meedoen bij Oranje. Hij neemt de plaats in van doelpuntenmaker De Jong. .
  7. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Nederland, Kenneth Taylor erin, Frenkie de Jong eruit
  8. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij Qatar, Musab Kheder erin, Ismail Mohammad eruit
  9. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij Qatar, Ahmed Alaaeldin erin, Abdulaziz Hatem eruit
  10. tweede helft, minuut 83. Geen invalbeurt voor Noa Lang. De Roon en Gakpo worden naar de kant gehaald bij Nederland. Weghorst en Koopmeiners mogen de slotfase volmaken. Ook in deze wedstrijd krijgt Club Brugge-speler Lang dus geen speelminuten, ook Simons blijft aan de bank gekluisterd. .
  11. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Nederland, Teun Koopmeiners erin, Marten de Roon eruit
  12. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Nederland, Wout Weghorst erin, Cody Gakpo eruit
  13. Dan toch eens Noppert. Noppert moet dan toch nog eens zijn kunnen tonen op een lage voorzet. Met een knappe beenveeg werkt hij de bal weg voor de neus van Muntari. . tweede helft, minuut 80.
  14. tweede helft, minuut 77. Een slap afstandsschotje van Hatem, meer heeft Qatar voorlopig niet te bieden. Het is oprapertje voor Noppert. .
  15. tweede helft, minuut 76.
  16. tweede helft, minuut 76. Senegal weer op voorsprong. De vreugde bij Ecuador na de gelijkmaker van Caicedo was van korte duur. Koulibaly heeft Senegal amper drie minuten later weer op voorsprong gebracht. .
  17. tweede helft, minuut 75.
  18. tweede helft, minuut 75. Janssen gunt Berghuis de goal, maar VAR keurt feestje af.

   Janssen gunt Berghuis de goal, maar VAR keurt feestje af

  19. Knappe reflex van Barsham. Nederland komt weer dicht bij een derde goal. Een voorzet van Dumfries wordt nog gedevieerd door de glijdende Hassan. Barsham moet aan de eerste paal ingrijpen met een prima redding. . tweede helft, minuut 74.
  20. tweede helft, minuut 72. Ecuador springt weer over Senegal. In de andere groepswedstrijd is er wél nog spanning. Ecuador heeft daar zonet gelijkgemaakt en dus gaan zij en niet Senegal op dit moment mee met Oranje naar de 1/8e finales. .