Ga naar de inhoud

Duitsland likt zijn wonden na debacle: "We hebben het onszelf aangedaan"

Duitsland verloor met 1-2.

De Duitse partituur in Qatar is met een valse noot begonnen. De Duitsers weigerden Japan uit te tellen en kregen het deksel op de neus. "Wat een teleurstelling", zuchtte doelman Manuel Neuer. "We zitten in moeilijkheden", weet Ilkay Gündogan. 

En op het einde winnen de Duitsers? Toch niet in Qatar. Duitsland verprutste een resem kansen en verslikte zich uiteindelijk in een dodelijk slotoffensief van Japan.

 

Zelfs 77 procent van het balbezit was niet voldoende. "We speelden lange tijd een goeie match, maar je moet je kansen natuurlijk omzetten in doelpunten", kwam Thomas Müller niet veel verder dan een cliché. "Het is lachwekkend dat we hier met lege handen staan."

 

Dat verhoogt de druk richting zondag, wanneer Spanje wacht. "Die match moeten we gewoon winnen. We wilden de druk verminderen met een zege, maar nu zitten we in moeilijkheden."

 

"We hebben het Japan te makkelijk gemaakt", oordeelde doelpuntenmaker Ilkay Gündogan. "Zeker dat tweede doelpunt. Ik weet niet of er ooit een makkelijker doelpunt is gevallen op een WK."

 

"We domineerden en hadden talloze kansen, maar we slikken veel te eenvoudig tegengoals. Er was te weinig vertrouwen en bezieling in balbezit."

 

"We hebben het onszelf aangedaan", zuchtte doelman Manuel Neuer. "Japan begon te geloven dat ze iets konden rapen. En wij dachten dat we het wel zouden klaren. Wat een teleurstelling..."

Spanje? We hebben de kwaliteiten om hen te kloppen.

Bondscoach Hansi Flick

"Dit is enorm teleurstellend", herhaalde coach Hansi Flick bij de Duitse omroep ARD. 

 

"We kwamen terecht 1-0 voor, dat was meer dan verdiend. Wat efficiëntie betreft, heeft Japan ons vandaag duidelijk geklopt."

 

"Zulke individuele fouten mogen gewoonweg niet gebeuren. We moeten de spelers nu steunen. We hebben nog twee matchen."

 

Op het WK van 2018 sneuvelden de Duitsers in de groepsfase. Flick wil geen vergelijking maken met dat teleurstellend toernooi. "Ik was er in 2018 niet bij. Dat interesseert me niet." 

 

Zondag wacht de clash met Spanje. "We hebben de kwaliteiten om Spanje te verslaan."

Japan na "historische zege": "Dankzij ontwikkeling van spelers in Duitsland"

"We wilden agressief openen en wilden domineren", verraste de Japanse bondscoach in zijn analyse, "maar Duitsland was sterker. We moesten dus sterk verdedigen en onze kansen grijpen."

 

Dat gebeurde ook dankzij twee invallers die nota bene in Duitsland voetballen. "Het is ook voor ons een verrassing, ja."

 

"Maar het Aziatische voetbal zit in de lift, ook dankzij de ontwikkeling van onze spelers in de Duitse competities. Dit is een historische zege."