Ga naar de inhoud
Japan verrast Duitsland.

Meteen enorme dreun voor Duitsland: Japan stunt na dol slotoffensief

 wo 23 november 2022 15:59
  1. 33' - Doelpunt strafschop - Ilkay Gündogan (1 - 0)
  1. 57' - Verv. Yuto Nagatomo door Kaoru Mitoma
  2. 79' - Verv. Jamal Musiala door Mario Götze
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 23/11/22 - 14:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
33'
Ilkay Gündogan
33'
Ilkay Gündogan
1 - 0

Is een nieuw Duits drama in de maak op een groot toernooi? De viervoudig wereldkampioen incasseerde tegen Japan meteen een enorme dreun op dit WK. Duitsland gaf een 1-0-voorsprong helemaal weg in het slotkwartier. Invallers Doan en Asano zorgden voor de Japanse stunt.

  • Sleutelmoment: De goal van Doan. Na zijn gelijkmaker kantelt de wedstrijd. Japan begon meer en meer te geloven in hun eigen krachten en duwden door, mede dankzij de sterke invalbeurten van onder andere Mitoma en Asano.
 
  • Man van de match: Takuma Asano is matchwinnaar en dus ook man van de match. Hij neemt een lange bal schitterend mee in een tijd en werkt de bal vol overtuiging in het dak van het doel voorbij Neuer. Zijn treffer bezorgt Japan de drie punten en meteen een geweldige startpositie in de groep des doods.
 
  • Opvallend: De laatste keer dat Duitsland een WK-wedstrijd nog verloor na voor te staan in de rust, is al geleden van 21 juni 1978 tegen Oostenrijk. De comeback van Japan kan dus wel degelijk een stunt genoemd worden. 

Duitsland domineert in de eerste helft

Duitsland was ambitieus maar bescheiden - de bijnaam Mannschaft was zelfs verboden, wegens te arrogant - naar het WK getrokken.

Tegen Japan domineerden de schaduwfavorieten wel in eerste helft. Dat resulteerde in een handvol goeie kansen, die gekeerd werden door de Japanse doelman Gonda.

 

Na 33 minuten vertolkte die evenwel een negatieve hoofdrol door Raum neer te halen in de zestien. Gundogan zette de penalty feilloos om, pal door het midden.

 

Japan kon slechts één keer echt dreigen voor rust: Maede kon net niet profiteren van een onoplettenheid.

Japan zorgt voor de tweede stunt van het toernooi

In de tweede helft was de dreiging veel groter.

 

Eerst kon Neuer de meubelen nog redden met een fabelachtige save, maar enkele minuten later was de doelman kansloos. En misschien zelfs deels schuldig, want hij duwde een voorzet ongelukkig voor de voeten van Doan.

De gelijkmaker voedde de hoop bij Japan en de twijfels bij de Duitsers. Het zou toch niet weer mislopen op een groot toernooi, na de blamages op het WK 2018 en EK 2020?

Wel, dus. In minuut 83 nam de ingevallen Asano een bal fraai mee en de aanvaller knalde nog knapper in het dak van het doel.

 

Een slotoffensief van de Duitsers - zelfs met Neuer al mee in de frontlinie - was tevergeefs. Wéér een valse start dus voor de viervoudig wereldkampioen.

 

Komen de Rode Duivels - als zij de verwachtingen wel inlossen - dan toch niet uit tegen Duitsland of Spanje?

Gerelateerd:

Fase per fase

16:00

EINDE: 1-2

Japan wint op onwaarschijnlijke wijze de wedstrijd tegen Duitsland. De groep des doods wordt zo wel op een heel interessante manier op gang getrapt. Duitsland weet wat hen te doen staat tegen Spanje en Costa Rica, en Japan kan beginnen dromen. 

90+9' tweede helft
90+8'

Gonda bokst de bal weg. Is het nu dan afgelopen? 

90+8'

Neuer gaat nog mee, maar scoren lukt niet meer

90+7'

Een laatste hoekschop voor Duitsland

Een goeie vrije trap, maar de Duitsers kunnen hem niet in de goal werken. Ze krijgen wel nog een laatste hoekschop. Kan Neuer de held van de natie worden? 

90+7'

Neuer komt nu zelfs mee naar voor: alles of niets!

90+7'

Dit zou de grootste overwinning ooit zijn voor Japan op een wereldbeker.

Stef Wijnants
90+6'

Goretzka met dé kans in de 95ste minuut om gelijk te maken. Zijn bal vliegt net naast de paal. Japan kan terug ademhalen. 

90+5'

Goretzka mist dé kans om gelijk te maken

90+4'

Duitsland is wanhopig

Die Mannschaft wil niet dat ze nog zo genoemd worden, en we zien vandaag misschien wel waarom. De spelers zijn duidelijk de wanhoop nabij. Rüdiger probeert vanop afstand, maar zijn schot vliegt ver naast. 

90+1'

Een laatste wit konijn

Flick brent de 18-jarige Moukoko nog in het veld. De jonge knaap draagt de druk van heel de Duitse natie op zijn schouders. Kan hij nog een doelpunt maken? 

90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
90'

7 minuten extra tijd

Er komen 7 minuten extra tijd bij. Kunnen de Duitsers nog een punt uit de brand slepen? 

89'

Japan wil strafschop, maar krijgt die niet

89'

Geen strafschop voor Japan

Rüdiger intervenieert niet zonder risico in de zestien, maar de scheidsrechter oordeelt dat het geen penalty is. De Japanse bank is ziedend over deze beslissing. 

87'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
84'

GOAL: 1-2!

Wat een heerlijke goal van invaller Asano! Hij controleert een lange bal op heerlijke wijze, zet door tot bij Neuer en knalt snoeihard in het dak van het doel. Wat een geweldige goal, wat een geweldige invalbeurt, wat een geweldige comeback van Japan! 

84'

Nog een invaller die het doet! Asano knalt 1-2 snoeihard binnen