Ga naar de inhoud

ATP klassement

naampunten
1
Novak Djokovic
11245
2
Carlos Alcaraz
8855
3
Daniil Medvedev
7600
4
Jannik Sinner
6490
5
Andrey Rublev
4805
6
Stefanos Tsitsipas
4235
7
Alexander Zverev
3985
8
Holger Rune
3660
9
Hubert Hurkacz
3245
10
Taylor Fritz
3100

"Rafael Nadal had onwaarschijnlijk 2022, maar is groot vraagteken voor 2023"

 di 29 november 2022 09:58

Met Canada als winnaar van de Daviscup hebben we een punt gezet achter het tennisjaar 2022. Commentator Dirk Gerlo blikt terug op de voorbije 12 tennismaanden aan de hand van 5 thema's. Vandaag staat hij stil bij Rafael Nadal (36), die de Australian Open en zijn 14e (!) Roland Garros won.

Wat Rafael Nadal dit jaar gedaan heeft, is onwaarschijnlijk. Je zou kunnen zeggen dat Nadal echt wel de man van het voorjaar was.

Hij is met een heel beperkte voorbereiding naar Australië gegaan en heeft daar erg knap gepresteerd. Dat heeft hij weten door te trekken tot deze zomer. Je mag niet vergeten dat hij op Roland Garros zijn grote belager - Novak Djokovic - heeft verslagen in de kwartfinale.

In de halve finale in Parijs kwam hij met de schrik vrij tegen Alexander Zverev, die moest opgeven met een enkelblessure. De finale won hij makkelijk tegen Casper Ruud.

(lees voort onder related)

Gerelateerd:

Ik vraag me af: "Wat als Nadal die buikspierblessure niet had gehad op Wimbledon? Wat was er dan nog mogelijk geweest?"

Je ziet evenwel dat de leeftijd en het lichaam een belangrijke rol beginnen te spelen. Hij zegt wel dat hij zijn hoofd ervoor wil leggen ("I wanna die") om volgend jaar weer op het hoogste niveau mee te spelen. Ik vraag mij dat ten zeerste af.

De uitdaging voor hem tegen de jonge gasten is enorm. Ik vind wel dat de US Open en zijn hele najaar niet de maatstaf is om hem te beoordelen.

Je ziet dat leeftijd en lichaam een belangrijke rol beginnen te spelen

Dirk Gerlo

"Hoelang gaat hij het nog uitzingen zonder Federer?"

Zijn privéprobleem met de geboorte van zijn kindje, zijn fysieke tekortkomingen, het lichaam dat tegenpruttelt... Daarom is het heel moeilijk om hem te beoordelen op zijn najaar.

Ik ben heel benieuwd - als hij deftig uit de paar weken voorbereiding komt - wat het begin van volgend jaar zal zijn. Een 15e Roland Garros is een groot vraagteken.

Hoelang gaat hij het nog uitzingen zonder de concurrentie van zijn boezemvriend op het circuit/grootste tegenstander/grootste uitdager, Roger Federer? Ik vraag het me af.

Nadal is een van de grote vraagtekens voor 2023. Zijn fitheid wordt dé grootste uitdaging, want het is het een na het ander.

Op Roland Garros speelde hij met infiltraties in zijn voet. We kennen zijn knieproblemen, die er altijd al zijn geweest. Nu spelen de buikspieren continu op. Op Indian Wells waren het zijn ribben.

Het is elke keer opnieuw iets anders. Zijn stijl van spelen vergt onwaarschijnlijk veel van het lichaam. De vraag is: hoe zit het met dat lichaam nog?

Dat is het grootste obstakel voor Nadal en blijkbaar toch minder voor een Novak Djokovic.

Het grootste obstakel voor Nadal is zijn lichaam, blijkbaar is het dat toch minder voor Novak Djokovic

Dirk Gerlo
Roger Federer en Rafael Nadal op de Laver Cup, bij het adieu van de Zwitser.

Dirk Gerlo

Gerelateerd:
Dirk Gerlo over 2022: