Rafael Nadal schrijft geschiedenis: hij wint de Australian Open en omarmt 21e grandslamzege

  Australian Open

  Rafael Nadal (4, crown6)
  Daniil Medvedev (1, crown2)
  2
  1
  6
  6
  5
  2
  7
  7
  6
  3
  4
  6
  4
  4
  7
  5
  5

  Rafael Nadal heeft de jacht op zijn 21e grandslamtitel met succes voltooid. De 35-jarige Spanjaard legde in een loodzware finale van de Australian Open  de Rus Daniil Medvedev over de knie en is de eerste tennisser in de geschiedenis die 21 grandslamtoernooien op zijn palmares heeft staan.

  Als eerste grandslamtitel nummer 21 binnenhalen. Dat stond er op het spel voor Rafael Nadal.

   

  De Spanjaard is met 29 stuks ervaringsdeskundige in finales van grote toernooien, maar begon weifelend tegen Daniil Medvedev. De opslag draaide voor geen meter, de Rus versierde bij 2-2 voor het eerst een break.

   

  Medvedev dicteerde het spel, Nadal knokte voor elke bal en liep dartel over het court. De nummer 5 op de wereldranglijst maakte te veel fouten, waardoor Medvedev makkelijk kon doorstomen naar 6-2-setwinst.

   

  In set 2 duwde Nadal het gaspedaal in. Voor het eerst ging "Mister Roland Garros" door de opslag van de nummer 2 van de wereld, met dank aan knappe dropshots. 

   

  De ontlading was groot, maar enkele breaks later mochten de heren zich opmaken voor een tiebreak. Na 84 minuten (!) bleek Medvedev - die uitpakte met stevige slagen - de sterkste: 5-7.

  Daniil Medvedev had alles onder controle in de openingsfase.

  Nadal schudt comeback uit zijn mouw

  Het publiek ging nu helemaal achter underdog Rafael Nadal staan. 
  Medvedev trok zich er niets van aan en opende set 3 met opeenvolgende love games. De Spanjaard bleef erin geloven en werkte elke breakkans weg.

   

  Bij 4-4 hield Nadal het hoofd koel en nam hij het opslagspel van zijn tegenstander af. Met een love game zat hij plots opnieuw in de partij.

   

  Toen Nadal in set 4 verder ging op zijn elan - onder luid gejoel van het publiek - nam de frustratie de bovenhand bij Medvedev. Hij vroeg herhaaldelijk aan de umpire om harder op te treden tegen de tierende massa. Nadal had ondertussen maar 1 doel: een vijfde set afdwingen.

   

  Dat lukte de Spanjaard ook. Zijn 10 jaar jongere tegenstander oogde almaar vermoeider, wat de hoop op een stunt leven inblies. Bij een 5-5-stand ging Nadal voor een tweede keer door de opslag van Medvedev.

   

  Nadal serveerde de wedstrijd uit. Na een uitputtingsslag van 5,5 uur in de Australische hitte, mocht Nadal zich eindelijk 21-voudig grandslamwinnaar noemen.

  "Meest emotionele maand uit mijn loopbaan"

  "Ik weet niet wat ik moet zeggen, het is geweldig. Eerlijk gezegd wist ik anderhalve maand geleden niet of ik terug zou keren op de tour. Dit was de meest emotionele maand uit mijn loopbaan", vertelde Nadal, die lange tijd sukkelde met een voetblessure en een coronabesmetting.

   

  "Ik blijf mijn best doen om terug te keren", blikte hij al vooruit naar 2023. "Anderhalve maand geleden dacht ik dat het mijn laatste Australian Open zou worden, maar nu heb ik zoveel energie om door te gaan."

   

  De teller staat nu op 21. "Ik maak me niet zo druk of ik nu de beste uit de geschiedenis ben. Om eerlijk te zijn boeit dat me vandaag niet zoveel. Voor mij gaat het om genieten van avonden als deze. Die betekenen alles voor me."

   

  "Dit is wel de meest onverwachte, zonder twijfel. En de meest verrassende voor iedereen, denk ik. Voor mij persoonlijk helemaal, omdat ik weet hoe ik aankwam in Australië." 

  Medvedev deed zijn beklag bij de ref:

  Tijdens de wedstrijd was hij erg gefrustreerd, achteraf kon Daniil Medvedev zijn nederlaag relativeren. "Normaal gesproken zit mijn vrouw in mijn spelersbox, maar nu is ze er niet bij. Ze heeft waarschijnlijk de televisie vernield", grapte de Rus.

   

  "Ik was echt verbaasd. Na de wedstrijd vroeg ik hem ook: ben je écht moe?", vroeg Medvedev aan Nadal. "Hij heeft zijn niveau opgekrikt na de 2e set en het spel was van een bizar hoog niveau. Nadal is een geweldige kampioen. Gefeliciteerd met nummer 21."

  Fase per fase

  1. 15 uur 12. Nadal maakt waanzinnige comeback! Rafael Nadal doet het! Na een 0-2-achterstand buigt de Spanjaard de wedstrijd helemaal om. Na een slopende finale van 5,5 uur mag Nadal zich 21-voudig grandslamwinnaar noemen. .
  2. 15 uur 11. Een ace en 3 matchballen voor Nadal! .
  3. 15 uur 08. Opnieuw serveren voor de wedstrijd! Rafael Nadal gaat meteen door de opslag van zijn Russische tegenstander. Medvedev gaat tweemaal in de fout, waardoor Nadal breakkans 2 kan benutten. Is het nu echt over en uit, of krijgt deze thriller nog een vervolg? .
  4. 15 uur 02. Medvedev met de break! Een breakkans volstaat voor Daniil Medvedev om zich opnieuw in de partij te knokken. Rafael Nadal baalt. Medvedev serveert voor de voorsprong in de bloedstollend slotfase. .
  5. 15 uur . Nadal heeft dan toch geen stalen zenuwen. Bij 30-15 slaat de Spanjaard een dubbele fout. De spanning in Melbourne is te snijden. .
  6. 14 uur 56. Medvedev stelt eindoordeel uit. Daniil Medvedev geeft zich nog niet gewonnen. Met een knap lobje bij 30-40, hijst hij zichzelf weer een puntje dichter bij de 20-voudige grandslamwinnaar. Nadal mag nu wel serveren voor de wedstrijd. .
  7. 14 uur 52. Nadal op weg naar winst? Nadal brengt de stand naar 5-3. Medvedev serveert om in de set te blijven. Komt er zo meteen een einde aan deze slopende finale? .
  8. 14 uur 46. Medvedev wint makkelijk zijn opslagbeurt. Nadal merkte al snel dat een break moeilijk werd, dus zet zijn beetje energie dat rest in zijn lichaam klaar voor zijn volgende servicebeurt. .
  9. 14 uur 43. Marathonpunt in marathonwedstrijd. Een felbevochten punt gaat naar Rafael Nadal. De Spanjaard houdt zijn service vast na een punt van bijna 14 minuten, waarbij 6 keer "deuce" door het stadion galmde. .
  10. 14 uur 27. Knal van Nadal! 3-2. Een (beslissende?) break van Nadal. Bij zijn derde breakkans kiest de Spanjaard voor een harde knal langs de lijn. De bal landt perfect op de lijn en Nadal balt zijn vuist. .
  11. 14 uur 23. Snelle opslagspelletjes. In een mum van tijd staat het 2-2 in de vijfde set. Beide heren behouden de opslag. .
  12. 14 uur 11. Rafael Nadal zet Medvedev meteen onder druk aan het begin van de vijfde set. De Rus plooit niet en wint het eerste punt. Ondertussen heeft het publiek een duidelijke waarschuwing gekregen: "Niet meer roepen tijdens de 1e en 2e opslag, of je vliegt uit het stadion." .
  13. 14 uur . Op naar set 5! Wat een ommekeer in de partij. Rafael Nadal kwam van een geslagen positie terug en dwingt nu een 5e set af. Op zijn eigen opslag kent hij weinig moeite om set 4 met 6-4 in de wacht te slepen. Grandslamtitel 21 lonkt. .
  14. 13 uur 56. Medvedev overleeft: 5-4. Medvedev geeft zichzelf nog een kans om de 4e set te pakken. Hij pakt het punt - na heel wat moeite - en moet nu op zoek naar een break.  Rafael Nadal heeft alles onder controle en vraagt nog maar eens of hij een verse handdoek kan krijgen. Van zo'n partij kan een mens al eens zweten, natuurlijk. .
  15. 13 uur 52. Daniil Medvedev wordt moe. De Rus zoekt almaar vaker de korte punten. Is dit het teken voor Nadal om door te stomen? .
  16. 13 uur 51. Nadal plooit niet: 5-3. Medvedev verzilvert 3 gouden breakkansen, maar Nadal tennist op een wolk op dit moment. Met afwisselende shotkeuzes zet hij een scheve situatie recht en krijgt hij een kans om de setstanden op gelijke hoogte te krijgen. .