Ga naar de inhoud

ATP klassement

naampunten
1
Novak Djokovic
9990
2
Jannik Sinner
8660
3
Carlos Alcaraz
8145
4
Daniil Medvedev
7085
5
Alexander Zverev
5425
6
Casper Ruud
4480
7
Stefanos Tsitsipas
4030
8
Andrey Rublev
3830
9
Hubert Hurkacz
3675
10
Grigor Dimitrov
3640

Rafael Nadal legt 2022 neer: "Weet niet of ik het niveau van Melbourne en Parijs nog bereik"

 di 15 november 2022 20:27

Na een tweede nederlaag op de ATP Finals in Turijn is Rafael Nadal (36) zo goed als zeker uitgeschakeld. De Spaanse nummer 2 van de wereld richt zijn blik dan ook al zachtjes op 2023. 

Eerst Taylor Fritz en nu ook Félix Auger-Aliassime: Rafael Nadal heeft al 2 van zijn 3 groepswedstrijden op de ATP Finals verloren en mag de halve finales voor 99 procent op zijn buik schrijven.

 

"Ik moet aanvaarden dat het volgende seizoen morgen begint", reageerde de Spanjaard na zijn tegenvallende prestaties in Italië.

 

"Ik denk niet dat ik vergeten ben hoe je moet tennissen of hoe je mentaal sterk moet zijn. Ik moet gewoon het vertrouwen terugvinden om het niveau te bereiken dat ik wil halen."

Er rest me nog anderhalve maand tot Australië waarin ik hard moet werken, de uitdaging moet aanvaarden en moet accepteren dat je nog wat harder moet afzien.

Rafael Nadal

2022 was een jaar met twee gezichten voor Nadal. Hij won de Australian Open en Roland Garros, in Wimbledon moest hij de halve finales laten schieten door blessureleed. Sindsdien kabbelt hij naar het einde van dit seizoen.

 

"Ik weet niet of ik dat niveau nog zal halen", vertelt hij over de hausse in Melbourne en Parijs. "Maar ik ben bereid om er alles aan te doen."

 

"Er rest me nog anderhalve maand tot Australië waarin ik hard moet werken, de uitdaging moet aanvaarden en moet accepteren dat je nog wat harder moet afzien."

"Nummer 1 is geen doel meer"

Met winst in Turijn had Nadal op zijn 36e weer nummer 1 van de wereld kunnen worden, maar dat is nu uitgesloten, ook al is er nog een piepkleine waterkans om alsnog door te stoten naar de halve finales.

 

"Het zou een stunt geweest zijn in deze fase van mijn carrière, maar ik ben al nummer 1 geweest en het is geen doel meer. Dat laten mijn lichaam, leven en persoonlijke situatie niet meer toe."

 

Nadal moet ook opboksen tegen de jeugd zoals landgenoot Carlos Alcaraz, 19 en huidig aanvoerder van de ATP-ranking.

 

"Het is moeilijk om het op te nemen tegen zulke jongeren die zo sterk zijn en zoveel toernooien kunnen spelen. Die positie ligt al 15 jaar achter mij."

Gerelateerd: