Ga naar de inhoud

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
9295
2
Aryna Sabalenka
9050
3
Coco Gauff
6580
4
Elena Rybakina
6365
5
Jessica Pegula
5975
6
Ons Jabeur
4195
7
Markéta Vondroušová
4046
8
Karolína Muchová
3650
9
Maria Sakkari
3620
10
Barbora Krejcíková
2880

ATP klassement

naampunten
1
Novak Djokovic
11245
2
Carlos Alcaraz
8855
3
Daniil Medvedev
7600
4
Jannik Sinner
6490
5
Andrey Rublev
4805
6
Stefanos Tsitsipas
4235
7
Alexander Zverev
3985
8
Holger Rune
3660
9
Hubert Hurkacz
3245
10
Taylor Fritz
3100

Dirk Gerlo legt tennisjaar 2022 neer: "Het jaar van het afscheid"

 ma 28 november 2022 11:57
" "
Serena Williams, Roger Federer en Ashleigh Barty laten een leemte na.

Met Canada als winnaar van de Daviscup gisteren hebben we een punt gezet achter het tennisjaar 2022. Commentator Dirk Gerlo blikt terug op de voorbije 12 tennismaanden aan de hand van 5 thema's. Beginnen doet hij met enkele gerenommeerde tennissers die hun racket aan de haak hingen.

Onwaarschijnlijk veel spelers hebben afscheid genomen dit jaar. Deden dat om bijna te zeggen in de schaduw: Jo-Wilfried Tsonga, Gilles Simon, Tommy Robredo, dat zijn mannen die top 10 zijn geweest.

Maar het is natuurlijk vooral het afscheid geweest van Roger Federer, Serena Williams en Ashleigh Barty.

Vooral het afscheid van Roger Federer (41) zal bijblijven, ook al omdat het heel emotioneel was op de Rod Laver Cup. (lees voort onder video)

Mijn conclusie nu een paar maanden later is toch wel dat het een aderlating is en blijft voor het tennis.

Federer is nog niet vervangen als stilistisch mooiste tennisser van de afgelopen 15 à 20 jaar.

Zijn eerste comeback was al fenomenaal na zijn knieproblemen, toen hij 35-36 was en nog wat grandslamtitels won.

Nu is eigenlijk de logica gerespecteerd na zijn operatie vorig jaar. Toen het bleef duren, wist je dat er geen comeback meer zou komen.

Federer is nog niet vervangen als stilistisch mooiste tennisser van de afgelopen 15 à 20 jaar

Dirk Gerlo

We hebben nu heel veel nieuwe namen in het mannentennis die kunnen bekoren en het afscheid minder hard maken. Ik denk aan Alcaraz, Auger-Aliassime, Rune, Sinner, Musetti...

Dan heb je ook nog de al wat oudere generatie van Ruud, Medvedev, Roeblev, Tsitsipas, Fritz, Hurkacz, Zverev, mannen rond de 24-26 jaar.

Zij vangen de schok wel op, vind ik. Als je dat vergelijkt met Serena Williams bij de vrouwen...

(lees voort)

Gerelateerd:

Het gat dat Serena Williams laat

Zeker niet stilistisch en op vlak van persoonlijkheid, maar qua impact, aura en charisma is Serena Williams eigenlijk een beetje de evenknie van Roger Federer.

We hebben dat in New York gezien. Ze heeft er nog een aantal matchen overleefd. En op haar 40e na een bijna mislukte, beperkte voorbereiding had ze nog dat enorme potentieel.

Het is mijn indruk dat het gat dat zij gelaten heeft bij de vrouwen veel minder wordt opgevangen door de jongere generaties.

(lees voort onder tweet en related)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd:

En daar komt dan nog het afscheid van Ashleigh Barty (26) bij. Ik kan er perfect inkomen dat ze in maart gestopt is. Ze had vroeger al eens een pauze ingelast. Respect voor die beslissing.

Zij mist het tennis niet, maar het tennis mist Ashleigh Barty wel. Er is op dit moment nog altijd geen concurrentie voor Iga Swiatek.

Zij is de enige die echt regelmaat toont. De enige die een beetje in de buurt komt, is Ons Jabbeur, samen misschien de laatste maanden met Caroline Garcia. Maar die zijn al 28 en 29 jaar.

Wat Swiatek nog niet heeft, is de uitstraling die bijvoorbeeld al een Alcaraz, een Auger-Aliassime of een Rune bij de mannen heeft. Ondanks het feit dat ze heel veel engagement toont. (lees voort onder quote)

Barty mist het tennis niet, maar het tennis mist Barty wel

Dirk Gerlo

Swiatek heeft vanuit Polen met "Tennis for Ukraine" een groot initiatief genomen. En er is de manier waarop ze zich nu uitspreekt tegen verbaal en seksueel geweld bij de Poolse bond.

Zij neemt wel initiatieven, maar ze heeft nog niet dat klankbord dat de mannen wel al hebben.

Ik vind het zeer verdienstelijk wat ze doet, maar het grote probleem bij de vrouwen is dat al diegenen die wel al eens iets getoond hebben, geen regelmaat hebben.


Kijk naar Emma Raducanu, 20 en vorig jaar de US Open gewonnen. Dit jaar is ze van plaats 10 naar 74 gezakt op de wereldranglijst. Leylah Fernandez, 20 en vorig jaar finaliste in New York, is van 13 naar 40 gezakt.

Naomi Osaka, ondertussen al 25 jaar, staat nu op 42. Bianca Andreescu, 3 jaar geleden de US Open gewonnen en 22 jaar, is ook naar 45 gezakt.

Je hebt bij de vrouwen dus de regelmaat niet waarmee al die jonge mannen wel presteren en op hoge posities in de wereldranglijst blijven.

Op dat vlak maakt het vrouwentennis veel minder los dan het mannentennis.

Dirk Gerlo

Gerelateerd: