Ga naar de inhoud

Dirk Gerlo: "België niet gediend door wedstrijdschema en speelsters bleven onder niveau"

Een gebrek aan competitieritme speelde Alison Van Uytvanck duidelijk parten.

De Belgische vrouwen hebben zich de voorbije dagen niet kunnen plaatsen voor de halve finales van de Billie Jean King Cup. In 4 enkelmatchen en 2 dubbelwedstrijden kon België slechts één keer winnen. "Alleen Elise Mertens had een geldig excuus, de andere speelsters hadden duidelijk problemen om het niveau te halen dat nodig is voor je land", zag onze tenniscommentator Dirk Gerlo.

Het zijn heel harde cijfers. Het was woensdag al niet goed begonnen tegen Slovakije, een tegenstander die op papier zeker haalbaar was. De prestaties van Bonaventure en Zanevska waren net niet goed genoeg om een puntje uit de brand te slepen. Met één puntje en daarna de zege in het dubbelspel was het een overwinning geweest tegen Slovakije.

 

Na de nederlaag tegen Slovakije was de uitgangspositie al slecht voor de match tegen Australië. Van Uytvanck werd zonder enig competitieritme in de strijd gegooid en dat was er duidelijk aan te zien tegen een heel agressief spelende Storm Sanders, die wel dat competitieritme had. Dat is haar zuur opgebroken.

 

Daarna lag alle druk op de schouders van Elise Mertens, die pas dinsdagavond om 22.30 uur en met een jetlag was toegekomen. Zij moest dan woensdag al meteen het dubbelspel spelen. Het was te veel en dat zagen we tegen Australië. Het lichaam wilde absoluut niet mee. Nadat ze de 2e set verloren had, was het afgelopen voor België.

De extra druk en stress om voor je land te spelen heeft ervoor gezorgd dat Bonaventure, Van Uytvanck en Zanevska niet hun normale niveau gehaald hebben.

Dirk Gerlo

Zo is het uiteindelijk een grote ontgoocheling geworden voor België. Op papier was een groep met Slovakije en Australië zeker haalbaar om door te stoten naar de halve finales.

 

België was wel absoluut niet gediend door het wedstrijdschema. Kijk naar Tsjechië, dat ook speelsters had op de WTA-Finals, maar pas donderdagmiddag voor het eerst moest spelen, op een moment dat België zijn 2 matchen al gespeeld had. België moest telkens om 10 uur 's ochtends spelen. De uitleg van Johan Van Herck dat België benadeeld was, houdt zeker steek.

 

Jammer genoeg hebben Bonaventure, Van Uytvanck en Zanevska ook niet hun normale niveau gehaald. Elise Mertens had door de moeilijke omstandigheden wel een geldig excuus. Maar bij de anderen zorgt spelen voor je land blijkbaar toch voor extra druk en stress die ze anders minder hebben. Waarom het niet lukt bij België, dat is de analyse die ze zullen moeten maken.

Dirk Gerlo