Ga naar de inhoud

België verliest in BJK Cup tegen Slovakije, maar zege in dubbelspel is beetje zalf op de wonde

dubbelspel

Viktória Hruncáková (113)Tereza Mihalíková 
Kirsten Flipkens (293)Elise Mertens 
0
1
6
3
2
6

De Belgische vrouwen hebben hun openingsmatch van de Billie Jean King-cup, de voormalige Fed Cup, niet kunnen winnen. Slovakije triomfeerde na winst in de enkelspelen tegen Maryna Zanevska en Ysaline Bonaventure. In het dubbelspel kon de sterke tandem Mertens/Flipkens wel wat terugdoen. Morgen moet België winnen tegen Australië als het de halve finales wil halen.

In de eerste match was Viktória Kužmová te sterk voor Ysaline Bonaventure. Onze landgenoot verloor de eerste set en moest duidelijk nog groeien in de wedstrijd. 

 

Dat deed ze ook in de tweede set en ze kwam zelfs 5-4 en 6-5 voor, maar kon het met in totaal drie setpunten toch niet afmaken. Ook in de tiebreak kreeg ze één keer de mogelijkheid om de set binnen te halen, maar tevergeefs. Eindstand: 6-2 en 7-6. 

 

In de tweede wedstrijd maakten Anna Karolína Schmiedlová en Maryna Zanevska er een zeer aangename driesetter van. Onze landgenote kon de overwinning dan wel niet over de streep trekken, maar liet toch regelmatig zien tot wat ze in staat is. 

 

Vooral de eerste set was vermakelijk: Zanevska boog een 5-2-achterstand om in een 5-7-overwinning. In de tweede en derde set liet Schmiedlová zich niet meer vangen en won ze redelijk secuur met 6-2 en 6-3. 

 

Slovakije had de zege al op zak, maar toch had het dubbelspel nog waarde. Elise Mertens, net terug van eindwinst op de WTA Finals, en Kirsten Flipkens wonnen hun partij met 0-6 en 3-6 in een klein uurtje, na een masterclass dubbelspel.

 

Die overwinning kan later nog belangrijk blijken te zijn. Elke wedstrijd, elke set en elke game telt in de uiteindelijke berekening van het klassement per groep. Zo hebben Mertens en Flipkens toch nog hun duit in het zakje gedaan. 

Billie Jean King Cup

Slowakije 
België 
einde
2
1
stand in groep B
    M W V matchen W-V
1. Australië 2 2 0 5-1
2. Slovakije 2 1 1 3-3
3. België 2 0 2 1-5

De groepswinnaars van de 4 poules stoten door naar de halve finales.

België - Slovakije

 1. 17 uur 08. Opdracht volbracht. Op een klein uurtje hebben Flipkens en Mertens hun dubbelpartij tegen Mihalikova en Kuzmova overtuigend gewonnen met 0-6 en 6-3. Onze landgenoten waren niet een, maar twee maten te groot voor de Slovaken. De Slovaken gaan wel met de eindoverwinning lopen tegen ons land, omdat ze de twee enkelspelen gewonnen hebben.  .
 2. 16 uur 54. De tweede game die naar de Slovaken ging, bleek de uitzondering te zijn die de regel bevestigt. De Belgen stomen gewoon verder: 1-4.  .
 3. 16 uur 46. Flipkens en Mertens laten het niet aan hun hart komen en spelen een uitstekend opslagspel. De Slovaken blijven moeite hebben met de harde opslagen van de Belgen.  .
 4. 16 uur 44. De eerste game is binnen voor de Slovaken. Mihalikova en Kuzmova hebben dan toch een spelletje kunnen pakken. Hun eerste opslagspel in de tweede set geven ze niet uit handen en ze komen op die manier terug tot 1-1. .
 5. 16 uur 37. De eerste set is binnen voor de Belgen. Flipkens en Mertens hebben een foutloze eerste set gespeeld. Drie van de drie breekpunten gepakt, maar vier 'unforced errors' gemaakt en meer winners dan de tegenstanders geslagen. 0-6 is een terechte weergave van de krachtverhoudingen op dit moment.  .
 6. 16 uur 33. We kunnen de halve finale nog halen, maar dan moeten we bijna alles winnen. Sabine Appelmans.
 7. 16 uur 32. De Belgen blijven hun tegenstanders overklassen en stomen door naar een 0-5 voorsprong.  .
 8. 16 uur 27. Onze landgenoten trekken de lijn gewoon door: 0-3. Mihalikova en Kuzmova zullen uit een ander vaatje moeten tappen om het Belgische duo te verschalken.  .
 9. 16 uur 20. Goed begonnen, is half gewonnen. Kirsten Flipkens en Elise Mertens zijn aan hun dubbelspel begonnen tegen Tereza Mihalikova en Viktoria Kuzmova. Het eerste spel werd vlotjes gewonnen.  .
 10. 15 uur 43. Schmiedlova wint de wedstrijd. Een knappe overwinning van Schmiedlova, die zich geen twee keer laat vangen. In de derde set geeft ze haar voorsprong niet meer uit handen. Zowel Zanevska als Schmiedlova hebben ons laten genieten van een mooie wedstrijd.  .
 11. 15 uur 37. Zanevska heeft haar opslagspel beet, maar moet nu het huzarenstukje van de eerste set herhalen: een 5-2 achterstand ombuigen in een overwinning. Ze is al teruggekomen tot 5-3.  .
 12. 15 uur 36. Do or die voor Zanevska. Elke game is nu van levensbelang voor Zanevska, aangezien ze tegen een 5-2 achterstand aankijkt. Ze serveert nu om in de wedstrijd te blijven.  .
 13. 15 uur 28. Dit is een van de beste games die ik deze wedstrijd gezien heb van Schmiedlova. Sporza-commentator Inge Van Meensel.
 14. 15 uur 24. Schmiedlova duwt door en breekt opnieuw. Onze landgenoot kijkt voor de derde keer tegen een achterstand aan.  .
 15. 15 uur 19. Rebreak. Schmiedlova rebreakt meteen en pakt ook haar eigen opslagspel. Ze blijkt een taaie klant te zijn en springt zo over Zanevska: 2-1.  .
 16. 15 uur 09. Een zucht van opluchting, maar Schmiedlova heeft getoond dat je nog niet met haar klaar bent. Sabine Appelmans.