Ga naar de inhoud
Elise Mertens
Elise Mertens

Geen eerredder meer voor Belgische vrouwen: ook het dubbelspel is voor Australië

 do 10 november 2022 16:40
Billie Jean King Cup
Australië
België
einde
3
0

België is uitgeschakeld in de groepsfase van de Billie Jean King Cup. Australië was te sterk: Alison Van Uytvanck verloor de eerste wedstrijd en Elise Mertens moest opgeven door een schouderblessure. In het dubbelspel zat er geen eerredder meer in voor België, Australië stoot door naar de halve finales. 

Alison Van Uytvanck mocht de spits afbijten tegen Storm Sanders, maar kon niet veel klaarspelen tegen de Australische na maanden geen competitieve wedstrijd meer gespeeld te hebben. Ze ging vrij kansloos kopje-onder met twee keer 6-2. 

 

Er kwam dus heel wat druk op Elise Mertens haar schouders te liggen en dat werd haar letterlijk en figuurlijk te zwaar. Ze moest in de 2e set opgeven met een schouderblessure.

 

Nochtans was ze sterk aan de partij begonnen, maar bij het opslaan speelde de schouderblessure haar duidelijk parten. Door de opgave van Mertens was de partij al beslist, want België moest winnen om nog een kans te maken.

 

Het dubbelspel werd heel ontspannen gespeeld, aangezien de wedstrijd toch al verloren was. Ysaline Bonaventure viel in voor Elise Mertens aan de zijde van Kirsten Flipkens, maar ook zij konden geen set winnen tegen het Australische duo Storm Sanders en Samantha Stosur. 

 

De Belgen verlaten de Billie Jean King Cup met slechts één winstpartij op de teller, gisteren tegen Slovakije. Dat is toch wel een zwaar verdict voor de Belgische vrouwen, die vooraf hun zinnen gezet hadden op een plaats in de halve finales.

Elise Mertens: "Planning van dit toernooi kon beter"

"Ik wist dat ik twee sets moest winnen, maar na de eerste set begon mijn schouder pijn te doen", vertelt Elise Mertens na afloop.

 

"Ik wilde er niets van laten zien, maar tegen een top 30-speelster moet je zowel fysiek als mentaal top zijn. Ik begon een beetje af te brokkelen en kon niet meer verder."

 

"Het speelschema zat niet mee", gaat Mertens verder. Ze komt net van het WTA-Finals-toernooi. "Als we niet naar een ander continent moesten gaan, hadden we misschien een meer gelijke strijd gestreden. Ik zoek niet vaak uitvluchten, maar ik heb het gevoel dat de planning beter kon."

Gerelateerd:
wedstrijd 1
Storm Hunter (171)
Alison Van Uytvanck (299)
einde
6
set 1
2
6
set 2
2
wedstrijd 2
Ajla Tomljanovic (282)
Elise Mertens (29)
einde
4
set 1
6
6
set 2
4
3
set 3
0
Billie Jean King Cup
Storm Hunter (171)
Samantha Stosur
Kirsten Flipkens (293)
Kirsten Flipkens (293)
einde
6
set 1
4
6
set 2
3
stand in groep B
    M W V matchen W-V
1. Australië 2 2 0 5-1
2. Slovakije 2 1 1 3-3
3. België 2 0 2 1-5

De groepswinnaars van de 4 poules stoten door naar de halve finales.

België - Australië
16:38
Dit is toch wel een zwaar verdict voor België
Sporza-commentator Inge Van Meensel
16:38

Australië klaart de klus in het eigen opslagspel. Ze winnen de wedstrijd met 6-4 en 6-3.

16:32
Australië gaat voor de overwinning

De Australiërs dwingen opnieuw een break af bij Bonaventure. In hun eigen opslagspel maken ze enkele mooie punten en duwen ze door tot 5-2. De partij lijkt er bijna op te zitten. 

Flipkens mag nog serveren om in de match te blijven. 

16:22

De wedstrijd gaat verder op hetzelfde elan. De Belgen kunnen de Australiërs wel dwingen tot een 'deciding point', maar niet meer dan dat: 3-2. 

16:13

België breekt de ban en wint nog eens een game. Voorlopig maken beide teams weinig fouten en winnen ze hun opslagspellen in de tweede set: 2-1. 

16:01

Bonaventure maakt opnieuw een dubbele fout op een cruciaal moment. De eerste set gaat naar Australië na vijf games op rij te winnen. 

15:59
Australië duwt door

De Australiërs blijven sterk spelen en breken deze keer ook Flipkens. Voor het eerst in deze wedstrijd moeten de Belgen achtervolgen. 

15:48

Bonaventure heeft een beetje moeite met haar opslag. Ze verliest twee keer haar opslagspel door een dubbele fout. De Australiërs winnen ook hun eigen opslagspel en winnen zo twee games op rij: 3-4. 

15:40
We gaan met een goed gevoel proberen af te sluiten
Sporza-commentator Inge Van Meensel
15:38

België blijft ontspannen spelen en loopt uit tot 1-4. Het lijkt een gemakkelijke overwinning te worden, maar de Australiërs mogen niet onderschat worden. 

15:25
De eerste break is een feit

De Belgen beginnen meteen scherp aan de wedstrijd en breken meteen: 0-1 in de eerste set. 

15:22

Ysaline Bonaventure neemt de plaats van Elise Mertens in naast Kirsten Flipkens. Ze nemen het op tegen Storm Sanders en Samantha Stosur. 

15:03

Na de opgave van Elise Mertens is België uitgeschakeld. U kunt hier straks nog kijken naar het dubbelspel tussen België en Australië. 

14:54
Elise Mertens geeft op

Elise Mertens moet het terrein verlaten met een blessure. Ze had pijn aan haar schouder en elleboog. Ze toonde enorm veel inzet, maar het mocht niet zijn.

Tomljanovic krijgt de overwinning toegewezen en bijgevolg ook Australië, want Sanders won eerder al van Van Uytvanck. 

14:53
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14:51

De Australische loopt verder weg. Ze is precies herboren en speelt een stuk beter dan in het begin van de wedstrijd, waardoor ze nu 3-0 leidt. 

14:43
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14:41
Tomljanovic pakt de tweede set

Tomljanovic speelt een heel goeie tweede set. Het probleem lag bij Mertens haar opslag. Zou haar schouder of elleboog daar iets mee te maken hebben? 

Alleszins, de Belgen liggen nu uit het toernooi.