Ga naar de inhoud

"De politie kan geen 20.000 mensen controleren aan een voetbalstadion"

Jurgen De Landsheer, korpschef van de politiezone Brussel-Zuid, in De Afspraak.

In de coulissen wordt hard gewerkt om het hooliganisme in het voetbal in de kiem te smoren. Jurgen De Landsheer, de korpschef van de zone Brussel-Zuid, is tevreden met de initiatieven die op dit moment op tafel liggen. "Wanneer er geïnvesteerd wordt in infrastructuur, wordt het voor ons makkelijker werken", vertelt hij in De Afspraak.

Meer veiligheidscamera's, betere samenwerking en grotere bevoegdheden voor de stewards: het zijn maar enkele van de maatregelen die de Pro League wil gebruiken om het stadiongeweld in te dammen. Korpschef Jurgen De Landsheer juicht het allemaal toe.

 

"Ik ben zeer blij met de voorstellen die nu op tafel liggen en de zaken die gerealiseerd kunnen worden", klinkt het in De Afspraak.

 

"Ik heb ook geen probleem met extra bevoegdheden voor stewards, maar dan ga je wel moeten zorgen voor een goeie selectie van stewards. Het is belangrijk dat het een veiligheidsberoep wordt, zodat er meer respect komt voor de functie en zodat je ook strenger kunt straffen wanneer je raakt aan iemand die dat beroep uitoefent."

 

"Als politie hebben wij ook onze rol te spelen en dat gaat dan voornamelijk over identificatie. Wij mogen identificeren, maar wij kunnen niet de capaciteit vrijmaken om een stadion van 20.000 mensen volledig te controleren."

 

"Voor ons is het wel belangrijk dat we kunnen identificeren, zodat we de boosdoeners ook echt kunnen straffen en niet een volledige groep."

 

"Dat kan door een performant camerasysteem in de stadions en door te investeren in infrastructuur. In Anderlecht is er op die manier al heel wat geïnvesteerd en dat in samenspraak met de politiezone. Op die manier wordt het voor ons heel wat makkelijker werken."

De afspraak

Veel vragen na de mesaanval op een politieagent afgelopen donderdag: waarom werd de dader niet gecolloqueerd, waarom wist het ziekenhuis niet dat de man op de OCAD-lijst stond en hebben de bestaande systemen naar behoren gefunctioneerd? In een extra kamercommissie werden Vincent Van Quickenborne en Annelies Verlinden ondervraagd door onder andere Koen Geens (CD&V). En welke impact had de mesaanval op het korps van Jurgen De Landsheer? Hoe kan volgens de korpschef van Brussel-Zuid zo’n drama in de toekomst vermeden worden? Het Belgisch voetbal wordt al weken geteisterd door ultra’s die voetbalmatchen stilleggen met geweld. Voor de CEO van de Pro League, Lorin Parys, was de maat dit weekend vol en hij liet alle profclubs vandaag samenkomen om de bestaande voetbalwet te verstrengen. Welke maatregelen moeten ervoor zorgen dat geweld in de stadions vermeden kan worden? Morgen verschijnt de Nederlandstalige versie van het boek “Na de bevrijding”. In dit boek neemt schrijfster Barbara Skarga de lezer mee naar haar tien zware jaren in de Russische goelag. Alicja Gescinska schreef het voorwoord voor de Nederlandstalige versie van het boek en komt vertellen waarom het boek vandaag nog steeds relevant is.
di 08 november 2022 47 min