Ga naar de inhoud

De trainerscarrousel in de JPL draait door: Carl Hoefkens al 10e ontslagen T1 voor jaarwisseling

 wo 28 december 2022 14:40
" "
Carl Hoefkens brengt het aantal ontslagen trainers voor nieuwjaar in de dubbele cijfers.

Oktober zorgde voor een slagveld in het trainersgild van de Jupiler Pro League, maar ook in de kerstperiode vallen er slachtoffers. Carl Hoefkens is al nummer 10 in de rij die moet vertrekken voor de jaarwisseling. Bent u dolgedraaid op de trainerscarrousel van de Belgische competitie? Een overzicht. 

De Jupiler Pro League telt dit seizoen drie rechtstreekse degradanten. 

 

Een gemiste competitiestart was dus absoluut uit den boze als trainer. Want zoals dat meestal in het voetbal gaat, wordt de coach dan steevast geslachtofferd. 

 

En jawel, die extra degradant zorgde al voor heel wat zenuwachtigheid in de rechterkolom. Zo wisselden Kortrijk, Seraing, Anderlecht, Eupen, Charleroi, KV Mechelen, Cercle Brugge, KV Oostende en nu ook Club Brugge al van hoofdtrainer. 

 

Een chronologisch draadje.

29 augustus: KV Kortrijk grijpt als eerste club in en neemt eind augustus afscheid van trainer Karim Belhocine. De Algerijnse Fransman sprokkelde met KVK slechts vier punten uit zes wedstrijden. Een dramatische start van het seizoen voor de West-Vlamingen.

 

1 september: Adnan Custovic werd enkele dagen later voorgesteld als de opvolger van Belhocine bij Kortrijk. De Bosniër ondertekende in het Guldensporenstadion een contract voor twee seizoenen.        

 

19 september: Cercle Brugge zet de Oostenrijker Dominik Thalhammer - na een reeks van zeven wedstrijden zonder zege - aan de deur. Zijn assistent en landgenoot Miron Muslic nam over. De Vereniging stond toen na negen speeldagen voorlaatste met zes punten.        

5 (of 6?) trainers in 14 dagen tijd

17 oktober: KV Mechelen zet de Nederlander Danny Buijs op de keien. Hij wordt opgevolgd door zijn voormalige assistent Steven Defour. De Mechelaars slaagden er niet in om de lijn van vorig seizoen door te trekken en tuimelden na twaalf speeldagen naar de dertiende plaats.

 

22 oktober: Sporting Charleroi zet de samenwerking met coach Edward Still stop. Still overleefde de 4-1 nederlaag bij Cercle Brugge niet, dat onder Muslic nieuw momentum te pakken had. Assistent Frank Defays neemt over op interimbasis.        

 

23 oktober: Eupen neemt afscheid van Bernd Storck als T1. De Duitser moest vertrekken na een 2-1 nederlaag bij KV Mechelen, de tiende verliespartij dit seizoen. Assistenten Kristoffer Andersen en Mario Kohnen nemen voorlopig over.         

24 oktober: Anderlecht zet coach Felice Mazzu aan de deur. Hij moest zijn biezen pakken na de teleurstellende prestatie in de stopgezette Clasico. Anderlecht stond er na 63 minuten 3-1 in het krijt toen de wedstrijd definitief gestaakt werd omdat fans van paars-wit het terrein met vuurpijlen bestookten. Beloftecoach Robin Veldman neemt voorlopig over. 

 

31 oktober: Seraing ontslaat José Jeunechamps daags na het 1-2 verlies tegen Union. De Métallos staan met 11 op 45 voorlaatste. T2 Jean-Sébastien Legros neemt over.

 

Ook 31 oktober: Vandaag bereikte de stoelendans zijn kookpunt. Halloween eist twee slachtoffers. Naast Jeunechamps rolde ook het hoofd van Yves Vanderhaeghe bij KV Oostende. 

12 november: Enkele weken na zijn ontslag bij Anderlecht bereikt Felice Mazzu een akkoord met Charleroi over een terugkeer op 28 november. Mazzu was al T1 op Mambourg van 2013 tot 2019.

14 november: Amper anderhalve maand nadat hij als verlosser bij Kortrijk werd binnengehaald, moet Adnan Custovic alweer opkrassen. De Bosniër kreeg de Kortrijkse machine niet aan de praat en mag vertrekken na een magere 8 op 33.

Carl Hoefkens symbolische nummer 10

28 december: Nog voor nieuwjaar is Carl Hoefkens het tiende slachtoffer van het seizoen in de Jupiler Pro League. Ondanks sterke prestaties in de Champions League, moet de coach vertrekken bij Club Brugge na de bekerblamage en wisselvallige competitievorm.

 

Met het ontslag van Carl Hoefkens wisselden de helft van de clubs in de Jupiler Pro League al van trainer nog voor de jaarwisseling. Het beloven nog zenuwachtige maanden te worden in het voorjaar van 2023...

Gerelateerd: