Ga naar de inhoud

De inzet voor Anderlecht en KAA Gent: dit staat sportief en financieel op het spel

 do 3 november 2022 08:13
Anderlecht en AA Gent maken nog kans op een Europese lente.
Anderlecht en AA Gent maken nog kans op een Europese lente.

Alle ogen op Anderlecht en KAA Gent. Bij winst overwinteren beide Belgische vertegenwoordigers in de Conference League. Dat zou zowel sportief als financieel welgekomen zijn. En ook het hele vaderlandse voetbal profiteert mogelijk mee.

Sportief: eindelijk nog eens Europese lente voor Anderlecht?

Voor een club met de status van Anderlecht is 6 jaar een eeuwigheid. Toch wacht paars-wit al sinds 2016 op een Europese lente. Toen stootte het zelfs door tot de kwartfinales van de Europa League, waarin Manchester United te sterk was.

 

Winst tegen Silkeborg kan misschien nog eens een mooie affiche opleveren in het Lotto Park.

 

Sowieso kan Anderlecht de coëfficiëntpunten goed gebruiken om opnieuw te stijgen op de UEFA-ranking. Gisteren signaleerden we al dat de recordkampioen daar is weggezakt tot in de Europese kelder.

KAA Gent overwinterde de voorbije jaren wel vaker in Europa. Bovendien zijn de Buffalo's het door hun opgebouwde reputatie (en in een relatief zwakkere poule) bijna verplicht om door te stoten. Dan moet het straks dus winnen van Molde.

 

Trainer Hein Vanhaezebrouck hield gisteren de druk wat weg: "Het is niet omdat je één target mist dat je kunt spreken van een mislukt seizoen. We zouden wel Tarik Tissoudali (al maanden out door een knieletsel, red.) een cadeau kunnen doen. Dan kan hij misschien nog Europees spelen in het voorjaar."

Financieel: meer dan een miljoen te verdienen

In vergelijking met de vele miljoenen van Club Brugge is het een peulschil, maar voor Anderlecht en KAA Gent hangen toch welgekomen euro's vast aan kwalificatie.

 

Een zege in de Conference League levert sowieso 500.000 euro op. Daarnaast krijgt elke nummer twee in de groep 325.000 euro én een extra bonus van 300.000 euro voor het bereiken van de 1/16e finale.

 

In totaal valt er dus 1,125 miljoen te verdienen.

Voor het Belgisch voetbal: een record en zekerheid over toekomst?

Anderlecht en KAA Gent kunnen vanavond niet alleen zichzelf, maar het hele Belgische voetbal helpen.

 

De coëfficiënt, weet u wel.

 

Ons land lijkt sterk op weg om het rechtstreekse Champions League-ticket voor het seizoen 2023-2024 te heroveren. Als onze twee "twijfelgevallen" straks de verwachtingen inlossen, komen er maar liefst 1.200 punten bij (0.800 voor de zeges en 0.400 bonus).

 

Dan zou onze toekomst op het kampioenenbal verzekerd zijn.