Ga naar de inhoud

Red Bull betaalt 7 miljoen dollar als straf voor overschrijding budgetplafond

Red Bull is door de Internationale Automobielfederatie FIA bestraft voor de overschrijding van het budgetplafond in 2021. De renstal van wereldkampioen Max Verstappen aanvaardt de boete van 7 miljoen dollar en mag ook in de voorbereiding op het komende seizoen 10% minder tijd in de windtunnel spenderen.

Om het speelveld in de Formule 1 iets eerlijker te maken, mogen de teams niet meer zomaar met geld smijten. De FIA controleert jaarlijks of de teams zich aan dit budgetplafond houden en bij Red Bull gingen bij de controle van de rekeningen van 2021 de rode lichten af.

Hoewel ze bij Red Bull vinden dat sommigen van hun uitgaven niet onder dat beruchte budgetplafond vallen, zijn ze wel akkoord gegaan met de sanctie die de FIA hen oplegt.

Het team moet 7 miljoen dollar overmaken én mag 10% minder dan gepland in de windtunnel testen. Als winnaar van de constructeurstitel mocht Red Bull sowieso al iets minder vaak in de windtunnel dan de andere teams.

Red Bull zal vooral blij zijn dat er met terugwerkende kracht geen punten worden afgetrokken. Noch aan de wereldtitel van Max Verstappen noch aan de constructeurstitel werd dus getornd.

Ook boete voor Aston Martin

Ook Aston Martin kreeg een gepeperde rekening van de FIA vanwege een overtreding van het budgetplafond, al komt de renstal van onder meer Sebastian Vettel er met 450.000 dollar nog goedkoop vanaf.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.