Van radar verdwenen in Iran: ongerustheid over Spanjaard die van Madrid naar WK in Qatar wandelt

 wo 26 oktober 2022 15:30
Santiago Sanchez in 2005 in het shirt van zijn favoriete team.

De familie van de Spaanse voetbalfan Santiago Sanchez beleeft bange momenten. Sinds begin deze maand hebben ze niets meer gehoord van de sportieve en avontuurlijke Santiago. Hij was bezig aan een wandeltocht van Madrid naar Qatar, waar het WK-voetbal wordt gespeeld. Een dag nadat hij de grens met Iran overstak, verdween Santiago.

Iran wordt momenteel overspoeld door burgerprotesten tegen het eigen regime.  Het protest sinds september is vooral gericht tegen de strenge (religieuze) regels in het land. Het regime reageert met ijzeren hand. Al veel, vaak jonge mensen, stierven door het optreden van de ordediensten.

 

In die explosieve sfeer is het voor buitenlanders erg risicovol om naar Iran te reizen. Zeker omdat het Iraanse regime Westerse landen beschuldigt van het aanstoken van de protesten. 

 

Dat hield Santiago Sanchez niet tegen om op 2 oktober de grens tussen Irak en Iran over te steken. Sanchez is onderweg van zijn thuisstad Madrid naar Qatar, waar over minder dan een maand het WK-voetbal gespeeld wordt.

 

In het zuiden van Iran wou hij de boot nemen naar Qatar, maar een dag nadat hij de grens was overgestoken, verdween Sanchez van de radar van zijn familie.

We hebben gehoord dat de kans 99 procent is dat Santiago in Iran gearresteerd is.

Moeder van Santiago Sanchez

"We hebben van het (Spaanse) ministerie van Buitenlandse Zaken gehoord dat de kans 99 procent is dat hij in Iran gearresteerd is", vertelt de moeder van Sanchez aan het persagentschap AP.

 

"Onze harten zijn gevuld met hoop nu."

 

De Spaanse overheid blijft voorzichtig met informatie geven, maar bevestigt dat ze in contact staat met de Iraanse overheid over Sanchez. De vrees bestaat dat Iran Sanchez ziet als een buitenlandse spion.

 

Volgens zijn familie is Santiago Sanchez een voetbalfan, die van avontuur houdt. In 2019 reed hij ook al eens met de fiets van Madrid naar Saudi-Arabië. Tijdens zijn tochten wil hij volgens zijn familie vooral mensen helpen en zijn favoriete team - Real Madrid - promoten.