Ga naar de inhoud

Bronzen Hanne Desmet: "Wereldkampioen worden? Dat hoor je mij niet zeggen"

Eind deze week begint de wereldbeker shorttrack in Montreal (Canada) waar Hanne en Stijn Desmet aan de start staan. Sportweekend trok naar Heerenveen waar beide Belgische shorttrackers wonen en leven. 

"We krijgen de kans om met de top van de wereld in de baan te schaatsen"

Samen mogen trainen met de Nederlandse selectie in de Friese bakermat van het schaatsen, Heerenveen, is ook een deel van het verhaal dat broer en zus Desmets prestaties zo gegroeid zijn.

 

“Op dat niveau kunnen trainen is belangrijk”, zegt Stijn Desmet. “We krijgen de kans om met de top van de wereld in de baan te schaatsen en dat is uiteindelijk waar we goed in moeten zijn. Dicht bij elkaar met hoge snelheid schaatsen. Die kans krijgen we hier."

 

Hanne Desmet won als eerste Belgische vrouw een individuele medaille op de Winterspelen. Dat is historisch en blijft voor altijd in de boeken staan.

 

“Dat klinkt echt zo cool”, aldus Hanne Desmet. “Het is heel mooi om te horen dat ik de eerste ooit ben. Daar ben ik heel blij mee. Ik hoop dat het ook de wintersport groter maakt in België. We hebben veel goede vrouwen die wedstrijden winnen en dat vind ik ook zo leuk.”

 

“Ik denk dat ik nog veel beter kan. Ik weet van mezelf dat ik gewoon veel kan leren in het schaatsen.” 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Ik wil gewoon een goed seizoen draaien en op wereldbekers zien of er nog progressie is"

Nog medailles in de toekomst? “Jaja, dat is zeker de bedoeling. Dat zijn gewoon mijn doelen”, geeft Hanne Desmet nog aan.

 

“Ik wil ook de komende jaren kleine stapjes naar de top zetten”, aldus een klaarkijkende broer Stijn.

 

“Dat is regelmatig bij de besten horen. Op WK’s en Olympische Spelen meedoen voor de finales en voor medailles."

 

Hanne Desmet is al vicewereldkampioene, mik de Limburgse nu op meer?

 

“Ik wil gewoon een goed seizoen draaien en op wereldbekers zien of er nog progressie is." Om wereldkampioen te worden in Seoel? "Dat hoor je mij niet snel zeggen", vertelt Desmet met een brede glimlach.

In Seoel wereldkampioen worden? Dat hoor je mij niet snel zeggen.

Hanne Desmet, shorttrackrijdster

"Die bronzen medaille heeft mijn leven een klein beetje veranderd"

Hanne Desmet won in februari van dit jaar de bronzen medaille op de 1.000 meter op de Winterspelen in Peking. Opeens werd ze voor heel de wereld bekend.

 

"Dat heeft mijn leven een klein beetje veranderd”, gniffelt Hanne Desmet. “Maar dagelijks merk je daar niet zo veel van. Als je eens herkend wordt, is dat wel grappig.”

 

"Ik had ook nooit verwacht dat het zo zou leven (na haar bronzen medaille) en dat het zo anders zou zijn. Want je wint ook al andere wedstrijden, maar door de Spelen leeft het gewoon écht.”