Ga naar de inhoud

BEKIJK: Consternatie bij opvallende VAR-ingreep: waarom kreeg Anderlecht penalty en geen goal?

1-1, geen 1-1, toch 1-1! De verwarring aan de Gaverbeek was groot. De VAR keurde in één keer een doelpunt van Anderlecht af, maar gaf de bezoekers in de plaats daarvan een penalty. Waarom deze beslissing - ondanks alle heisa - de juiste was? Wij leggen uit.

Chaos alom aan de Gaverbeek.

 

Op het half uur duikt Fabio Silva op aan de eerste paal en tikt hij de broodnodige 1-1 voor Anderlecht op het bord. Maar de euforie van de Portugees is van korte duur.

 

De VAR moet de fase dubbelchecken. Kristian Arnstad stond in buitenspelpositie, maar had hij invloed op de fase? 

 

Jawel, de goal wordt afgekeurd.

Toch wordt Nicolas Laforge naar het scherm geroepen door zijn collega Lardot. Hij krijgt een eerdere fase te zien, waar Timothy Derijck in de grote rechthoek zijn voet op het scheenbeen van Silva zet.

 

Laforge legt de bal op de stip, waarop Silva er alsnog 1-1 van kan maken.

 

De lange interventie zorgde tijdens de fase voor heel wat vraagtekens, maar achteraf is de VAR-beslissing om een penalty en geen doelpunt toe te kennen, de juiste gebleken.

Toch heerst er op sociale media wel nog een hevige discussie over de kleur van de kaart die Derijck gekregen heeft. Het nummer 4 ging vol op het scheenbeen van Silva staan, en kreeg daar maar geel voor.

 

Derijck zelf vond dat meer dan voldoende. "De speler blijft niet liggen en kan gewoon doorspelen. Hij schiet en zet zijn been onder dat van mij."

 

"Als dat al geel of rood is, moeten we als Belgisch voetbal eens naar het buitenland kijken. Dat is daar nooit penalty. Ik vind het een vreemde beslissing."