Ga naar de inhoud

Transformatie van volleybalcompetitie: nieuwe naam én opnieuw op televisie

 ma 10 oktober 2022 15:44
Kan Roeselare zijn landstitel verdedigen?

De Belgische volleybalcompetitie steekt bij de start van het nieuwe seizoen in een gloednieuw jasje: de competitie, tot dusver EuroMillions Volley League, wordt omgedoopt tot Lotto Volley League. Elk weekend zal er nu ook een wedstrijd live worden uitgezonden op Proximus en Telenet.

De Nationale Loterij was al sinds 2011 verbonden aan de nationale volleycompetitie, maar geeft vanaf dit seizoen ook zijn naam aan de competitie. Dat blijft minstens zo tot het einde van het seizoen 2023-2024.

 

"Lotto zit in het DNA van de organisatie", is Luc Haegemans, voorzitter van de Belgian Volley League, zichtbaar tevreden. "Onze DNA's komen overeen."

 

En het is niet de enige verandering: dit seizoen wordt er ook elk weekend minstens één wedstrijd live op televisie uitgezonden op Proximus en Telenet. "In de finale van de play-offs zullen de verschillende wedstrijden allemaal live worden uitgezonden", legt Marie De Clerck, CEO van de Belgian Volley League, uit.

 

De hoogste volleycompetitie zet ook volop in op verdere digitalisering. Zo zullen alle wedstrijden live worden uitgezonden op de website van de Lotto League. "In de verschillende zalen zijn nieuwe camera's geïnstalleerd om een hoge opnamekwaliteit te garanderen."

We willen de komende seizoenen vier verschillende kampioenen zien.

Volleypreses Luc Haegemans

De Belgian Volley League toont zich ambitieus en wil tegen 2030 belangrijke stappen hebben gezet in zijn professionalisering met behulp van een meerjarenproject. De Raad van Bestuur stelde een aantal doelstellingen vast, die de Belgische volleycompetitie naar een hoger niveau moeten tillen. 

 

De Belgian Volley League streeft zo naar tien tot twaalf profclubs, die elk tien spelers met een profstatuut zouden tellen en een professionele sport- en managementstaf. Het plan is ook om het budget van de clubs te verhogen tot 500.000 à 800.000 euro. 

 

"Sommige clubs hebben al zo'n budget, maar de meeste zijn er nog lang niet. En als we een sterke competitie willen hebben, is het essentieel om iedereen stappen vooruit te laten zetten", verklaarde Luc Haegemans. 

 

"We willen de komende seizoenen vier verschillende kampioenen zien." Dat moet de competitie spannender maken, want Maaseik en Roeselare verdelen de titels sinds 1995.

 

"De prioriteit is om fans terug naar de zalen te trekken. Na de coronaperiode hadden sommige clubs meer moeilijkheden, net zoals in het voetbal en het basketbal", aldus de volleypreses. "Dat blijft een stevige uitdaging."

Maaseik, Roeselare of toch eens een andere club?

Regerend kampioen Roeselare en Maaseik, die respectievelijk 13 en 16 landstitels op de teller hebben, zijn opnieuw de favorieten voor het nieuwe seizoen in de Lotto Volley League, dat zaterdag start.

 

"Als uittredende kampioenen hebben we onze status te verdedigen", zei Steven Vanmedegael, coach van Roeselare. "De ambitie zal ook zijn om zo ver mogelijk te komen in de Champions League. Drie jaar geleden bereikte het team de kwartfinales voordat de coronapandemie roet in het eten gooide. De hoop is om zulke Europese avonden opnieuw te kunnen beleven."  

 

Aalst, Menen, Gent en vooral Maaseik, dat afgelopen april de titelfinale verrassend niet haalde, zullen Roeselare het vuur aan de schenen willen leggen. "Onze club moet er dit jaar staan", aldus Maaseik-manager Dieter Leenders.

 

Zaterdag ontvangt Leuven op de eerste speeldag Achel en gaat Gent op bezoek bij Maaseik. Menen reist af naar Aalst. Zondag opent promovendus Guibertin zijn seizoen tegen de uittredende kampioen uit Roeselare.