Ga naar de inhoud

Sportclubs in nood: "Vroeger betaalden we 500 euro per maand, nu 8.000 euro"

 vr 30 september 2022 17:47
Sportclubs in nood:"Vroeger 500 euro, terwijl we nu 8.000 euro per maand betalen".
Turnclub in Vlaanderen.

Bijna de helft van de Vlaamse sportclubs maakt verlies of moeten hun reserves aanspreken door de hoge energieprijzen. Dat blijkt uit een rondvraag van de Vlaamse sportfederatie, die de cijfers alarmerend noemt. De federatie vraagt daarbij dringend financiële steun van de overheid.

In de sportclub "Kracht en Geduld" in Sint-Niklaas zijn kinderen, jongeren en volwassenen 's avonds en in het weekend aan het turnen, touwtjespringen en dansen. De club heeft 4 zalen en de gasfactuur om alles te verwarmen loopt op.

 

"Heel concreet betaalden wij vroeger 500 euro aan voorschotfactuur, terwijl ze nu ons nu aangeven om naar 8.000 euro per maand te gaan", vertelt Inke Torfs van "Kracht en Geduld" in Sint-Niklaas. "Dat is dus een hele grote stijging."

 

"Mocht dat effectief realiteit worden, betekent dat dat we op het einde van het sportseizoen we met een tekort gaan eindigen." 

Op het einde van het sportseizoen gaan we met een tekort eindigen. 

Inke Torfs van sportclub "Kracht en Geduld" in Sint-Niklaas

Om te blijven dansen en turnen worden de kosten gedrukt. De verwarming staat wat lager en het water in de douches is minder warm. Sponsors staan in deze tijden van crisis niet in de rij, dus zoekt de club elders naar inkomsten.


"We hebben dit jaar ons lidgeld jammer genoeg met 20 procent moeten verhogen", vertelt Jan Thuy van "Kracht en Geduld" in Sint-Niklaas. "Hopelijk komen we daar mee toe."

"Hoelang we dit kunnen volhouden? We verwachten dat we uit de reserves van de club al de kosten nog kunnen betalen", vertelt Torfs. "Maar dan gaan onze reserves er ook snel door zijn en moeten we naar volgend seizoen oplossingen zoeken."

"We maken ons grote zorgen, omdat we ook eigenaar zijn van de zaal. We hebben schrik voor alles dat komt."

Gerelateerd: