Ga naar de inhoud

Waarom en hoe Benoît Cosnefroy nu toch uit de Franse hoed getoverd wordt

 di 20 september 2022 21:26
Vorig jaar stak Benoît Cosnefroy het WK al erg vroeg in brand.

In zijn profcarrière was Thomas Voeckler een acteur op zijn fiets, als bondscoach kent hij ook de kneepjes van het vak. Tot eenieders verrassing is Benoît Cosnefroy zondag toch op het vliegtuig naar Australië gestapt. Het angstaanjagende Franse blok heeft er zo na een rondje poker nog een extra wapen bij. 

Na zijn val in de Ronde van Spanje was Julian Alaphilippe het grote Franse vraagteken, maar de tweevoudige wereldkampioen hakte zo'n twee weken geleden de knoop door: hij eist zijn rugnummer op.

 

Geen probleem voor Thomas Voeckler, want de Franse bondscoach mag de regerende wereldkampioen sowieso selecteren en hoefde dus geen andere pion te schrappen. 8+1: de Fransen hebben numeriek sowieso al het sterkste blok.

 

Veel verrassender was het bericht daags na de QP van Québec dat winnaar Benoît Cosnefroy niet zou afreizen naar Wollongong.

 

De 26-jarige Cosnefroy, wereldkampioen bij de beloften in Bergen 2017, had zijn beslissing in juni al aan de bondscoach bekendgemaakt.

 

Cosnefroy stond niet meteen te springen voor de verre trip down-under en wilde vooral een persoonlijk doel realiseren: een grote koers winnen in de kleuren van AG2R-Citroën.

 

Na een resem ereplaatsen - denk aan zijn millimeternederlaag in de Amstel Gold Race - had hij zijn blik vooral op de Ronde van Lombardije (8 oktober) gericht.

Felicitaties van Cosnefroy voor Alaphilippe in Leuven.

Discussie over vliegtickets wordt naar het achterplan geduwd

Na zijn machtsontplooiing in Québec leek er bij Cosnefroy geen spatje twijfel te bespeuren, maar Voeckler aarzelde geen seconde. Cosnefroy had zijn Canadese trofee nog niet in ontvangst genomen of Titi had zijn telefoon al laten rinkelen.

 

Blijkbaar hoefde Voeckler zijn charmes niet of nauwelijks te bezigen, want volgens de Franse media was Cosnefroy - met een prestigieuze zege in de koffer - plots wel onmiddellijk overtuigd.

 

Cosnefroy - bijnaam "Alaphilippe light" - bracht zijn familie meteen op de hoogte van zijn koerswijziging, de Franse federatie zocht in allerijl naar een vliegticket.

 

Aanvankelijk was er bij de buren vooral veel rumoer over het reisonderscheid dat de federatie tussen de mannen en de vrouwen had gemaakt: business class voor Alaphilippe en co, economy voor hun vrouwelijke collega's.

 

Een budgettaire kwestie, zo verdedigde de Franse federatie zich, maar de discussie doofde al snel toen L'Equipe zondagavond openbaarde dat er met Cosnefroy een extra WK-ganger aan boord gestapt was. 

Wie verdwijnt uit de ploeg?

De Franse federatie en Voeckler hielden evenwel de lippen stijf op elkaar, woensdag volgt normaal de bevestiging, een formaliteit.

 

Al is nog maar eens duidelijk geworden dat Voeckler niet van gisteren is. De selectieheer was zo slim en sluw om Cosnefroy een tijdje geleden op de reservelijst in te schrijven. Faut le faire. 

 

Die sportieve voorwaarde was dus geen hinderpaal, maar de Fransen mogen zondag natuurlijk niet met z'n tienen aan de start staan.

 

Volgens onder meer L'Equipe voelde Cosnefroy zich ongemakkelijk bij de vaststelling dat hij iemand uit de ploeg zou trappen, maar de Fransen zetten door.

 

Wellicht wordt Bruno Armirail of Rémi Cavagna het kind van de rekening. Zij zijn de enige Fransen met een zuiver knechtenprofiel en reden zondag al de tijdrit en rijden woensdag de gemengde aflossing. 

 

Met Cosnefroy is het Franse ensemble alleen nog maar sterker geworden. 

 

Julian Alaphilippe, Christophe Laporte, Romain Bardet, Valentin Madouas, Pavel Sivakov, Florian Sénéchal, Quentin Pâcher, Rémi Cavagna/Bruno Armirail en dus Benoît Cosnefroy: met deze wapens kun je naar het front trekken. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd:
programma en uitslagen WK wielrennen 2022
zondag 18 september tijdrit vrouwen elite 34,2 km 1.35 u - 4.30 u Ellen van Dijk (Ned) verslag
  tijdrit mannen elite 34,2 km 5.40 u - 9.00 u Tobias Foss (Noo) verslag
maandag 19 september tijdrit mannen beloften 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Søren Wærenskjold (Noo) verslag
dinsdag 20 september tijdrit vrouwen junioren 14,1 km 1.30 u - 3.00 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  tijdrit mannen junioren 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Joshua Tarling (GBr) verslag
woensdag 21 september gemengde aflossing 28,2 km 6.20 u - 9.00 u Zwitserland verslag
vrijdag 23 september wegrit mannen junioren 135,6 km 0.30 u - 4.00 u Emil Herzog (Dui) verslag
  wegrit mannen beloften 169,8 km 5.00 u - 9.15 u Jevgeni Fedorov (Kaz) verslag
zaterdag 24 september wegrit vrouwen junioren 67,2 km 0.00 u - 1.55 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  wegrit vrouwen elite 164,3 km 3.55 u - 9.00 u Annemiek van Vleuten (Ned) verslag
zondag 25 september wegrit mannen elite 266,9 km 2.00 u - 8.50 u Remco Evenepoel verslag