Oud-voetbalcoach Aimé Anthuenis was gisteren te gast in De Tribune. Vorig najaar zag het er helemaal niet goed uit, corona werd de 78-jarige Anthuenis bijna fataal. "Ik heb veel geluk gehad", doet de kampioenenmaker van Genk en Anderlecht zijn verhaal.
"Onkruid vergaat niet zegt men langs mijn kanten", opent Anthuenis. "Ik heb veel geluk gehad. Ik heb veel te danken aan de zorg in het algemeen. Je vergeet dat niet rap", blikt hij bewogen terug. "Maar nu is het voorbij."
Anthuenis lag 6 maanden in het ziekenhuis, waarvan 6 weken in coma. "Ik lag 4 maanden op de intensieve afdeling en daarna volgden nog 2 maanden revalidatie. Dat is lang."
"Iedereen vraagt me nu wat coma is, maar ik weet het eigenlijk zelf niet zo goed."
De voetbaltrainer op rust moest alles weer leren: "Praten, wandelen, eten, drinken. Dat was nog het moeilijkst. Ik mocht 4 maanden niet eten, omdat corona heel wat zaken met zich meebrengt."
"Ik had geen reuk- of smaakverlies, maar mijn slikspieren waren weg. Ik mocht geen vocht in de longen krijgen. Dus moest ik 4 maanden oefeningen doen om onder meer die slikspieren weer te trainen."
Ondertussen is die coronacrisis een nare herinnering: "Ik voel me nu beter dan vroeger." En zoals een voetbalgrootheid ooit zei: "Elk nadeel heb zijn voordeel": "Ik was 25 kilogram kwijt. Anders geraak je die nooit kwijt. Dat was nog de goede kant van covid."
"Ze hebben 2 keer naar huis gebeld"
De berichten waren onrustwekkend. Zo herwerkte de sportredactie al het in memoriam van Anthuenis. "Dat papier zou ik wel eens graag krijgen", lachte Anthuenis.
"Ik vind dat niet luguber. Als ze 2 keer naar huis bellen en zeggen: "Morgen haalt hij niet", moet je wel veel geluk hebben."
Ook na zijn zware ziekte keerde Anthuenis toch snel weer terug naar het voetbal, onder meer als analist bij Eleven. "Dat neemt uiteraard nog steeds een belangrijke plaats in in mijn leven. Heel mijn leven ben ik daarmee bezig geweest. Maar nu op een andere manier, zonder stress."
"Als je wil, ben je nu van vrijdagavond tot maandagmorgen naar voetbal aan het kijken, maar dat doe ik zeker niet. Ik bekijk wel de hoogtepunten en volg het Belgisch voetbal nog goed. In het buitenland ga ik selectiever te werk."