Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 1

Messoudi over ontslag Marokkaanse bondscoach: "Er was een strekking pro en contra Halilhodzic"

 za 13 augustus 2022 11:30
Mo Messoudi laat zijn licht schijnen over de chaos bij de Marokkaanse nationale ploeg.

Het rommelt bij Marokko, tegenstander van België op het komende WK in Qatar. Amper 3 maanden voor de start van het toernooi ontsloeg het zijn bondscoach Vahid Halilhodzic (69). Analist Mo Messoudi geeft duiding bij de situatie: "Ze hebben de coach de tijd gegeven om bij te draaien, maar dat is niet gebeurd."

De chaos lijkt compleet bij de Marokkaanse nationale ploeg. Amper 100 dagen voor het WK zitten de Leeuwen van de Atlas zonder coach. De Bosniër Vahid Halilhodzic werd eerder deze week na 3 bewogen jaren aan de kant gezet. 

 

Analist Mo Messoudi, die het Marokkaanse elftal op de voet volgt, voelde de bui al hangen. "Halilhodzic wilde te hard vasthouden aan zijn ouderwetse filosofie", vertelt hij. "Bovendien rekende hij enkel op spelers die 100 procent gemotiveerd en gedisciplineerd waren om bij de nationale ploeg te spelen."

 

Daarbij liep het vorig jaar fout met sterspeler Hakim Ziyech, middenvelder van Chelsea. "Ziyech zou niet goed zijn geweest voor de groepssfeer. Volgens Halilhodzic was hij te veel met zichzelf bezig."

 

"Maar dat is niet het enige breekpunt. Een slechte Afrika Cup-campagne en een voorbereiding op het WK die haaks stond op de visie van de bond waren de druppels."

 

Marokko zorgde vorig jaar op de Afrika Cup voor een nationale ontgoocheling door als topfavoriet uitgeschakeld te worden door Egypte in de kwartfinales. Op de koop toe kondigde draaischijf Ziyech begin dit jaar zijn afscheid van de nationale ploeg aan.

Ziyech kondigde in februari zijn (wellicht niet zo definitieve) afscheid van de nationale ploeg aan.

Twee strekkingen in Marokko: pro en contra

Ondanks de 3 tumultueuze jaren als bondscoach, heeft Halilhodzic wel resultaten geboekt. In 44 interlands, oefenmatchen inbegrepen, verloor hij maar 4 keer.  

 

Messoudi schetst het ruwe parcours van de Franse Bosniër: "Hij heeft verjonging doorgebracht en ons naar het WK geloodst, wat toch een helse opdracht is door de kwalificatierondes in Afrika. Dat werd ook stevig gevierd."

 

"Daardoor zijn er in Marokko twee strekkingen ontstaan: de ene strekking pro-Halilhodzic, die het conservatieve resultaatvoetbal steunde en de andere die hem liever kwijt was door de ramkoers die hij voer met Ziyech."

Halilhodzic wou zijn visie niet bijsturen, dus nam de Marokkaanse bond deze - qua timing frappante - beslissing.

Analist Mo Messoudi

Uiteindelijk deed dat wat Halihodzic succes bracht, hem ook de das om: zijn koppigheid. "Hij hield roestig vast aan zijn principes, zijn oude methodes en zijn visie", weet Messoudi.

 

"Ook die op de voorbereiding van het WK. Dat was een groot discussiepunt voor de Marokkaanse bond. En dus heeft de voorzitter, Fouzi Lekjaa, hem een deadline opgelegd, in de hoop dat hij zou bijdraaien."

 

"Maar dat gebeurde niet. Het bondsbestuur heeft daarom deze - qua timing frappante - beslissing doorgevoerd."

"Rol van Chris Van Puyvelde valt niet te onderschatten"

Afgelopen zomer liet landgenoot Chris Van Puyvelde zijn avontuur in China, waar hij technisch directeur was, om die rol bij Marokko te gaan invullen. "Zijn rol bij het ontslag van de bondscoach valt niet te onderschatten. Hij zal wel een grote invloed gehad hebben, vermoed ik."

 

"Nu zal er ongetwijfeld al een shortlist voor een opvolger klaarliggen. Het zou me niet verbazen dat het iemand jong zal zijn, misschien wel een Marokkaan die de competitie goed kent."

 

"Alleszins gaan de deuren van Ziyech bij Marokko weer open. Ik ben er zeker van dat hij er bij zal zijn op het WK", besluit Messoudi.

Van Puyvelde zwaait achter de schermen nu de plak bij Marokko.
Gerelateerd: