Ga naar de inhoud

Wesley Sonck: "Wist dat hij goed was, maar niet dat Romeo Lavia dit al kon in de Premier League"

 ma 8 augustus 2022 21:46
Romeo Lavia debuteerde zaterdag in het shirt van Southampton.

Wat deed u toen u 18 jaar was? Voor Romeo Lavia is het antwoord: debuteren in de Premier League. De jonge Belg kreeg unaniem lof voor zijn prestatie tegen Tottenham. Wesley Sonck had Romeo Lavia onder zijn vleugels als bondscoach van de U19 en spaarde in onze podcast De Tribune zijn lof niet.

Meestal spreekt Wesley Sonck niet graag publiekelijk over jonge Belgische talenten. Als bondscoach van de U19 wil hij er geen individuen uitpikken, maar na de prestatie van Romeo Lavia op het veld van Tottenham kan ook Sonck er niet omheen.


"Dat Romeo enorme voetbalkwaliteiten had, dat wist ik al. Dat hij dat ook op Premier League-niveau al kon, dat wist ik niet. Wat hij liet zien tegen Tottenham was echt wauw."


"Spelers als Maarten Vandevoordt, Luca Oyen, Zeno Debast, Romeo Lavia, dat zijn jongens die internationaal erbovenuit steken in hun leeftijdscategorie."

 

Van al de spelers die Sonck noemt, is Lavia wel de allerjongste.

 Laat ons zeggen dat jongens als Lavia nu al waarschijnlijk gescout worden door de bondscoach. 

Wesley Sonck

Romeo Lavia speelde als zes op het middenveld van Southampton afgelopen weekend. Daar recupereerde hij veel ballen met zijn snelheid en door stevig op zijn benen te staan, maar er was meer. Lavia handelde steeds snel, zocht verticale oplossingen en toonde zijn technisch onderlegde voeten.

 

"Voor de positie als verdedigend middenvelder heeft hij een heel interessant profiel", bevestigt Wesley Sonck. Lavia is niet de grootste (1,80m), maar dat was bijvoorbeeld Claude Makélélé ook niet, een voetballer waar Lavia bij momenten aan doet denken.

 

Het pad naar een grote carrière in het internationale voetbal wordt niet alleen bewandeld met goede voeten. Ook het hoofd moet mee. Lavia lijkt alvast te weten wat hij wil.


Toen hij 16 was paste hij voor een profcontract bij Anderlecht en koos hij voor een Engels avontuur bij Manchester City. Twee jaar later was hij zelfzeker genoeg om voor meer speelminuten te gaan in de Premier League bij een minder hoog aangeschreven club.

 

"Romeo is een heel rustige jongen", vertelt Wesley Sonck. "Hij heeft blijkbaar voor zichzelf - en waarschijnlijk samen met zijn entourage - beslist dat hij beter City kon verlaten om elders meer te kunnen spelen. Met City zal dat ook wel besproken zijn. Er is een terugkoopclausule heb ik gelezen."

Toekomst van de Rode Duivels?

Romeo Lavia zag het levenslicht op 6 januari 2004. Ter vergelijking: hij is daarmee jonger dan bijvoorbeeld Marco Kana of Aster Vranckx (beide geboren in 2002), spelers die ongeveer hetzelfde profiel hebben. 

 

Terwijl Kana vecht om een basisplaats bij Anderlecht en Vranckx afgelopen weekend de hele match tegen Werder Bremen op de bank zat bij Wolfsburg, lijkt Lavia gelanceerd in de Premier League.

 

Is Lavia de toekomst van de Rode Duivels? "Dat is natuurlijk de bedoeling van mij en mijn staf", lacht Sonck. "Dat zijn eigenlijk vragen voor mijn baas, Roberto Martinez."

 

"Maar laat ons zeggen dat jongens als Lavia nu al waarschijnlijk gescout worden. En als de bondscoach iets moet weten dan belt hij ook wel eens naar ons."

Beluister de hele aflevering van De Tribune

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.