Heel wat mensen keken de voorbije weken naar het EK voetbal in Engeland en de Tour de France Femmes. Hebben die twee topevents de vrouwensport ook echt vooruit geholpen? Bart Vanreusel, professor emeritus sportsociologie aan de KU Leuven, denkt van wel. "We maken een echte doorbraak mee."
Tijdens de Ronde van Frankrijk voor vrouwen stonden horden toeschouwers langs de kant en ook het EK in Engeland werd gespeeld in (bijna-)volle stadions. Hoe belangrijk is die aandacht voor vrouwensport? "Wat we vandaag meemaken is toch een reuzensprong in de ontwikkeling van vrouwensporten", zegt sportsocioloog Bart Vanreusel.
"We mogen niet vergeten dat de sport meer dan een eeuw gedomineerd werd door mannen. Het was een echt mannenbastion. Wat we nu de voorbije weken zagen, is heel merkwaardig en positief: in prestaties, in imago, in media, in belangstelling,..."
"Ik denk dat we echt een doorbraak meemaken", meent Vanreusel. "Van iets waar we al jaren op wachten. Maar dit komt zeker niet zomaar. Onze clubs en bonden zijn al jaren bezig met het ontwikkelen van vrouwensporten. Denk maar aan onze nationale teams zoals de basketbal- en volleybalvrouwen."
"Ik was in het fandorp in Leuven toen de Flames speelden en je had daar dezelfde beleving als in het Wembley-stadion gisteren."
Dit komt zeker niet zomaar. Onze clubs en bonden zijn al jaren bezig met het ontwikkelen van vrouwensporten.
"Mannensporten mogen niet de norm zijn"
Toch is er sportief nog werk aan de winkel? "Ja, er is hier en daar nog kritiek en dat is normaal. Het gaat om prestatiesport en die streeft altijd naar verbetering en vooruitgang. Dat komt er zeker wel aan."
"Vrouwensport moet vooral geen imitatie proberen te zijn van wat traditioneel een mannensport zou zijn", is Vanreusel duidelijk. "Mannensporten zijn niet de norm."
Is dat net het probleem: vergelijken we te vaak? "Precies! Mannensporten mogen niet de norm zijn waaraan wij vrouwensporten toetsen. Dat doen we ook in andere domeinen niet."
"Laat zich dat dus maar ontwikkelen als een eigen versie van sport waar misschien zelfs wat andere spelregels of technieken/tactieken bij kunnen komen kijken. Dat zal spontaan gebeuren en is al volop aan de gang."
Wie staat daar het verste in: de publieke opinie of de sportclubs? "Clubs en bonden voelen heel goed aan hoe media en publiek reageren en zullen wel de nodige aanpassingen maken. Ook de markt zal daar meer en meer een rol in gaan spelen, maar geef dat wat tijd."
"Vergeet vooral niet waar we vandaan komen. 100 jaar geleden waren de Olympische Spelen verboden terrein voor vrouwen, nu zijn alle disciplines open en toegankelijk. We komen dus van heel ver en nu hebben we een geweldige sprong gemaakt."
Mannensporten mogen niet de norm zijn waaraan wij vrouwensporten toetsen. Dat doen we ook in andere domeinen niet.
"Ook in België al doorbraak gehad"
In Nederland maken de wielrensters grote sier en in Engeland hebben ze de vrouwen voor het eerst sinds 1966 een grote voetbalbeker gewonnen. Hebben we in België niet ook zulke figuren nodig? "Neen, die doorbraak hebben we ook al gehad", weet Vanreusel.
"We hebben vrouwenteams die op wereldniveau meespelen in bepaalde sporten, alleen hebben we dat misschien niet zo massaal opgepikt. Voetbal is natuurlijk een mondiale sport en nu we ook daarin meespelen zal het wel snel zichtbaarder worden bij ons en zullen de vruchten daarvan geplukt worden."
"De essentie gaat om twee dingen: wat we vandaag zien is een ongelooflijke inspiratiebron voor jonge meisjes en vrouwen om ook te gaan sporten. Ten tweede: voetbal is mondiaal en misschien zorgt dit EK wel voor een positief kantelmoment in heel wat landen waar vrouwen om allerlei redenen niet mogen sporten", sluit Vanreusel af.